مروری بر بیماری رتینوبلاستوما
نویسنده : داریوش فرهود ، هانیه پورکلهر
تاریخ انتشار : 1402/01/05
تبدیل شدن یک پروتو-آنکوژن به یک آنکوژن، ممکن است به وسیله تغییر در پروتو-آنکوژن ایجاد گردد. این مسئله به دلیل آرایش مجدد ژن ها در کروموزوم، ایجاد شده و موجب می شود تا پروتو-آنکوژن به یک مکان جدید انتقال یابد.
این رویداد همچنین به دلیل افزایش در تعداد کپی های به دست آمده از پروتو- آنکوژن نرمال، نیز ایجاد می شود. برخی اوقات یک ویروس وارد DNA می شود و با ورود به پروتو-آنکوژن، یا نزدیک شدن به آن، موجب تبدیل شدن آن به آنکوژن می گردد.
حاصل هر یک از این رویدادها، تغییر در شکل ژن و عامل سرطانی شدن است.
رتینوبلاستوما سرطانی نادر می باشد که به صورت پیشرونده و سریع سلول های نارس شبکیه چشم را درگیر می کند. بیشتر مبتلایان، کودکان (معمولا زیر ۵ سال) می باشند. از هر ۱۵۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ کودک، یک نفر به رتینوبلاستوما مبتلا می شود. ولی شیوع این بیماری در بزرگسالان بسیار نادر است. منوط به این که در چه مرحله زمانی و چه قسمتی از ژن؛ جهش رخ داده باشد، بیماری به دو شکل ارثی (Congenital-Hereditary) و غیر ارثی (Non-Hereditary) وجود خواهد داشت. در ۷۵ درصد از مواقع این بیماری در یک چشم (Unilateral) و ۲۵ درصد از مواقع در دو چشم (Bilateral) بروز میکند که نوع دو طرفه آن بیشتر سابقه ارثی دارد.