اهدای خون بندناف برای درمان سرطان
ایسنا نوشت: متخصص سرطان خون با اعلام اینکه افراد می توانند خون بندناف خود را اهدا کنند، گفت: بانک خون، خون بندناف نوازد را در هنگام تولد ذخیره می کند تا در آینده جهت درمان بیماری صعب العلاج برای صاحب نمونه و یا سایر بیماران استفاده شود.
با وجود مدت کوتاهی که از آغاز تحقیقات در مورد سلول های بنیادی می گذرد، اما این علم، مرزهای بسیاری را در نور دیده و جهان زیست شناسی و پزشکی را دچار تحول کرده است، سلول های بنیادی بندناف دارای پتانسیل بسیار بالای درمانی است که در اثر تکثیرهای پی درپی دچار پیری نشده و برای درمان و یا کاهش شدت بیماری های صعب العلاج به کار گرفته می شوند.
بیش از ۵۰۰ بانک بندناف در سراسر جهان وجود دارد و تاکنون بیش از ۳۵ هزار پیوند خون بندناف در جهان صورت گرفته و این در حالی است که سالانه حدود ۳۰۰۰ پیوند جدید به این آمار اضافه می شود.
پس از تولد نوزاد، خون باقی مانده در بندناف و جفت که غنی از سلول های بنیادی است، می تواند در درمان بسیاری از بیماری های صعب العلاج مورد استفاده قرار گیرد.
بایزید قادری، متخصص سرطان خون در بیمارستان توحید سنندج، در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: پیوند سلول های بنیادی به معنی گرفتن سلول های بنیادی از خون محیطی بندناف یا از مغز استخوان و تجویز مجدد آن به فرد بیمار است.
وی با بیان اینکه بیماری هایی که منشاء خونی دارند به کمک سلول های بنیادی قابل درمان هستند، تصریح کرد: انواع سرطان خون، تالاسمی، کم خونی مادرزادی و نقص سیستم ایمنی با استفاده از سلول های بنیادی خون بندناف قابل درمان است، همچنین این سلول ها در مراحل پس از شیمی درمانی در درمان انواع سرطان ها می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
متخصص سرطان خون افزود: سلول های بنیادی توانایی تبدیل به سلول های دیگر را هم دارد و به دو طریق آلوژن و اتولوگ قابل پیوند هستند.
قادری، بیان کرد: پیوند آلوژن، گرفتن سلول های بنیادی از فرد دهنده و تجویز آن به فرد بیمار است، اما پیوند اتولوگ گرفتن سلول های بنیادی بیمار و تجویز آن به خود بیمار است.
وی با اشاره به اینکه افراد می توانند خون بندناف را اهدا کنند، عنوان کرد: بانک خون، خون بندناف نوازد را در هنگام تولد ذخیره می کند تا در آینده جهت درمان بیماری صعب العلاج برای صاحب نمونه و یا سایر بیماران استفاده شود.
تعداد سلول های خون بند ناف کم است
متخصص سرطان خون ذکر کرد: خون بندناف برای انواع بیماری های کودکان قابل درمان است، اما تنها ایراد بندناف این است که تعداد سلول های آن برای درمان بیماری بزرگسالان کافی نیست.
قادری گفت: نگهداری خون بندناف بسیار باارزش است و در آینده احتمال دارد پزشکان بتوانند به وسیله خون بندناف بسیاری از بیمارهای کبد، قلب و نارسایی قلبی را پیوند و درمان کنند.
وی با بیان اینکه خون موجود در بندناف نوازد که در هنگام تولد دور ریخته می شود، سرشار از سلول های بنیادی است، افزود: ذخیره این خون تنها یکبار برای هر فرد در طول دوران زندگی و در هنگام تولد فرصت ذخیره سازی سلول های بنیادی خون بندناف وجود دارد.
بیشترین استفاده رویان در درمان سرطان خون اطفال بوده است
سعید آبرون، مدیر فنی بانک خون بندناف رویان گفت: تاکنون ۱۰۵ هزار نمونه خون در بانک خون بندناف رویان ذخیره سازی شده است که بیشترین استفاده آن در درمان سرطان خون اطفال بوده است.
سعید آبرون اظهار کرد: بانک خون بندناف رویان اولین بانک خون بندناف کشور است که از سال ۱۳۸۴ فعالیت خود را آغاز کرد.
وی افزود: در بانک خون بندناف رویان نمایندگی کردستان در سال ۸۸ آغاز به کار کرده، ۹۰۰ نمونه خون ذخیره سازی شده است و امیدواریم این میزان افزایش یابد تا به درمان بیماری ها به ویژه بیماری های اطفال کمک کند.
مدیر فنی بانک خون بندناف رویان، عنوان کرد: به خانواده ها توصیه می شود که اقدام به ذخیره سازی خون در این بانک کنند و در تامین سلامت فرزندان و خانواده خود تاثیر گذار باشند.
آبرون خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیشترین استفاده از بانک خون در درمان سرطان خون اطفال بوده و نتیجه خوبی هم از آن حاصل شده است.
وی با اشاره به اینکه بانک خون در سراسر کشور نمایندگی دارد، اعلام کرد: خانواده می توانند از طریق اینترنت وارد سایت شده و اطلاعات لازم را کسب کنند و یا مراجعه به دفتر نمایندگی استان، سلامتی را برای خانواده خود ذخیره کنند.