ایران قطب تشخیص و درمان بیماری های نقص ایمنی در آسیا
دکتر نیما رضایی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا، ایران را یکی از کشورهای پیشرفته در این حوزه اعلام کرد و گفت: از نظر امکانات تشخیصی و نیز درمان این بیماری، ایران در ردیف خیلی از کشورهای اروپایی قرار دارد و بسیار بهتر از کشورهای منطقه است.
وی اظهار کرد: برخی بیماران کشورهای همسایه برای تشخیص و درمان نقص ایمنی به ایران مراجعه می کنند و این موضوع نشان دهد وضعیت مناسب ایران در این حوزه است.
** شناسایی بیش از ۳۵۰ نوع بیماری نقص ایمنی
دکتر رضایی با اشاره به اینکه تاکنون بیش از ۳۵۰ نوع بیماری نقص ایمنی اولیه در دنیا شناسایی شده است، ادامه داد: بیماری نقص ایمنی فراوانی های متفاوتی دارد که از یک نفر در هر ۲ هزار نفر تا یک نفر در هر ۱۰ هزار نفر می تواند متفاوت باشد.
وی به راه اندازی بانک اطلاعات بیماران نقص ایمنی اشاره کرد و گفت: ثبت اطلاعات بیماران در حال انجام است و تاکنون اطلاعات بیش از ۳ هزار بیمار در این بانک ثبت شده است.
رضایی اظهار داشت: پیش بینی می شود که تعداد مبتلایان به بیماری های نقص ایمنی اولیه بیشتر از این تعداد باشد و تخمین زده می شود که تعداد بیماران در کشور به حدود ۲۰ هزار نفر برسد.
معاون مرکز تحقیقات نقص ایمنی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه تاکنون خیلی از بیماران شناسایی نشده اند، گفت: اگر این افراد به موقع تشخیص داده شوند و درمان مناسب دریافت کنند، می توانند زندگی طبیعی داشته باشند.
** ازدواج فامیلی بیشترین عامل بروز بیماری های نقص ایمنی
وی اظهار داشت: در هر منطقه ای که ازدواج فامیلی بیشتر باشد، احتمال بروز بیماری نقص ایمنی افزایش می یابد. اگر والدینی که ناقل بیماری باشند با هم ازدواج کنند، احتمال بروز بیماری بیشتر می شود.
رضایی با اشاره به اینکه در استان خاصی شیوع این بیماری بیشتر نیست، گفت: در همه استان ها این بیماری مشاهده می شود و اگر بیماری در استانی کمتر گزارش می شود به دلیل کمتر بودن بیماران نیست، بلکه به این دلیل می تواتند باشد که کمتر بیماری تشخیص داده شده است.
معاون مرکز تحقیقات نقص ایمنی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: از لحاظ تعداد بیماری، در ایران بیشتر از کشورهای غربی است و دلیل آن هم فراوانی ازدواج های فامیلی است.
** علائم بیماری نقص ایمنی
وی مهمترین علائمی که بیماران نقص ایمنی پیدا می کنند را عفونت ها اعلام کرد و گفت: عفونت های مکرر می تواند از علائم این بیماری باشد.
رضایی ادامه داد: فردی که در سال ۴ بار یا بیشتر دچار عفونت گوش میانی می شود ، ۲ بار یا بیشتر به عفونت های سینوس، ریه یا عفونت جدی مبتلا می شود باید به پزشک مراجعه کند.
وی، واکنش های غیرمناسب به واکسیناسیون یا نشان دادن عوارض غیر متعارف و سابقه عفونت مکرر در خانواده ها می تواند از علائم این بیماری باشد و کسانی که این علائم را دارند به پزشکان متخصص مراجعه کنند.
رضایی، بیماری نقص ایمنی را به ۲ دسته اولیه و ثانویه تقسم کرد و گفت: سیستم ایمنی بدن می تواند دچار نقص شود که نقص ثانویه آن شامل بیماری های مانند ایدز می شود.
وی بیان داشت: نقص سیستم ایمنی اولیه شامل نقص های ژنتیکی است که سبب می شود یکی از اجرای سیستم دفاعی بدن از نظر کمیت یا کیفیت دچار مشکل شده و فرد مستعد ابتلا به بیماری شود.