اخبار : ساخت اسید ریبونوکلئیک قابل استنشاق برای درمان بیماری

ساخت اسید ریبونوکلئیک قابل استنشاق برای درمان بیماری

آر ان ای پیام رسان (mRNA) که قابلیت تحریک سلول ها را برای تولید پروتئین های درمانی دارد، نویدبخش توسعه روش های درمانی جدید برای انواع مختلفی از بیماری ها است. اما تاکنون بزرگترین چالش پیش روی محققان در رابطه با استفاده از این روش، شناسایی یک راهکار موثر و امن برای رساندن مولکول های mRNA به سلول های موردنظر بوده است.

به گزارشگروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری مدیکال ساینس، آر ان ای پیام رسان (mRNA) که قابلیت تحریک سلول ها را برای تولید پروتئین های درمانی دارد، نویدبخش توسعه روش های درمانی جدید برای انواع مختلفی از بیماری ها است. اما تاکنون بزرگترین چالش پیش روی محققان در رابطه با استفاده از این روش، شناسایی یک راهکار موثر و امن برای رساندن مولکول های mRNA به سلول های موردنظر بوده است.
مولکول های mRNA دربرگیرنده دستوالعمل های ژنتیکی هستند که سلول ها را برای تولید پروتئین های درمانی تحریک کرده و در واقع آن ها را به کارخانه های داروسازی تبدیل می کند. این مولکول ها به سادگی در بدن تجزیه می شوند و به همین علت برای بقای خود نیازمند یک حامل و محافظ هستند.
اکنون محققان ام آی تی با آزمایش روی موش ها نشان دادند که با استفاده از آر ان ای پیام رسان قابل استنشاق می توان سلول های ریه را برای تولید پروتئین های موردنظر تحریک کرد.
محققان برای انجام این آزمایش، ذرات کروی شکلی را به قطر ۱۵۰ نانومتر ساختند که متشکل از نوعی پلیمر چندشاخه زیست تخریب پذیر موسوم به آمینواستر بتا و مولکول های mRNAبرنامه ریزی شده برای تحریک پروتئین لوسیفراز هستند. این ذرات با بخارادغام شده و از طریق تنفس وارد ریه موش ها شدند. پس از ۲۴ ساعت مشخص شد سلول های ریه موش ها شروع به تولید پروتئین لوسیفراز کردند.
فیبروز سیستیک شایع ترین بیماری تنفسی ارثی است. در این عارضه خلط چسبناک ریه ها و دستگاه گوارش را مسدود می کند. این بیماری یک اختلال ژنتیکی محسوب می شود که در هر ۲ تا ۳ هزار تولد، یک نوزاد را مبتلا می کند. در این اختلال علاوه بر ترشحات ریه و دستگاه گوارشی، ترشحات لوزالعمده، کبد و دستگاه تناسلی نیز غلیظ و چسبناک می شود؛ این در حالی است که در افراد طبیعی این ترشحات غالبا رقیق و غیرچسبناک هستند. همچنین میزان نمک موجود در ترشحات غدد عرق نیز افزایش می یابد و در واقع نمک موردنیاز بدن از طریق عرق دفع می شودحدود ۳۰ هزار نفر در آمریکا و ۷۰ هزار نفر در سراسر جهان به این عارضه مبتلا هستند. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Advanced Materials منتشر شده است.