نرخ پایین تعرفه، چالش اساسی در حوزه آزمایشگاهی است
وزارت بهداشت و درمان برای اجباری کردن استانداردهای آزمایشگاه ها باید تلاش کند
به گزارش سلامت نیوز به نقل از سالم خبر نایب رییس سابق انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی ایران اعلام کرد: به رغم پیشرفتهای علوم و خدمات آزمایشگاهی در کشور، آزمایشگاه ها کمترین حمایت ممکن را از سوی دولت و مسوولان سلامت کشور دریافت کرده اند.
میرمجید مصلایی همچنین اظهار داشت: ارایه کنندگان خدمات آزمایشگاهی، همکاری سازمان های بیمه گر را برای ارتقای کیفیت خدمات ارایه شده ضرورت و نرخ پایین تعرفه، چالش اساسی در حوزه آزمایشگاهی می دانند. چون بیمه ها در تسهیل دسترسی مردم به خدمات آزمایشگاهی جهت تشخیص و درمان بیماری ها نقش مهمی دارند.
وی همچنین افزود: آزمایشگاه های خصوصی ایران طی 30 سال گذشته همگام با پیشرفت تکنولوژی خود را مجهز به آخرین پیشرفت های روز دنیا کرده اند تا بتوانند بهترین خدمات را در زمینه انجام تست های آزمایشگاهی به بیماران ارائه کنند.
وی با بیان اینکه امروز کمتر پزشکی می تواند بدون انجام تست های آزمایشگاهی اقدام به تشخیص و درمان بیماری کند، بیان داشت: طی چند سال گذشته با اجرایی شدن طرح های مختلف در حوزه سلامت و تعویق پرداخت مطالبات بیمه ای از سوی سازمان های بیمه گر، پرداخت مالیات های سنگین و گران شدن کیت ها و تجهیزات آزمایشگاهی منجر به افزایش چند برابری هزینه ها شده است.
به رغم پیشرفتهای علوم و خدمات آزمایشگاهی در کشور، آزمایشگاه ها کمترین حمایت ممکن را از سوی دولت و مسوولان سلامت کشور دریافت کرده اند
ضمن آنکه ثابت ماندن تعرفه های آزمایشگاهی موجب ایجاد بحران شدید مالی برای آزمایشگاه های بخش خصوصی شده است.
مصلایی بیمه ها را ابزار کلیدی برای دست یابی به توسعه پایدار دانست و تصریح کرد: رشد روزافزون هزینه های سلامت نیاز به مدیریت عرضه، تقاضا و خرید راهبردی خدمات برای سازمان های بیمه گر و نظام سلامت دارد. چون بیمهها ضمن تسهیل دسترسی به خدمات، می توانند با تغییر الگوی رفتاری بیمه شدگان و ارایه کنندگان خدمات درمانی، زمینه بروز مصرف غیرضروری و ایجاد تقاضای القایی را افزایش دهند که این مهم تعادل منابع و مصارف را با چالش جدی مواجه می کند.
ضرورت اجباری شدن استانداردهای آزمایشگاهها
وی همچنین افزود: سازمان های بیمه گر نیز با نگرانی از رشد هزینه های آزمایشگاهی به دنبال اتخاذ تدابیری برای اولویت بندی و مدیریت خدمات هستند. با توجه به تنگناهای اقتصادی، تعامل بین ارایه کنندگان خدمات آزمایشگاهی، سازمان های بیمه گر و نظام سلامت ضرورت دارد.
نایب رییس سابق انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی ایران با بیان اینکه بستر سلامت شهروندان را دولت ها تعیین می کنند، اظهارداشت: تدوین استانداردها توسط سازمان های بین المللی تدوین و از سوی موسسات ملی استاندارد اجرا می شود میشود. مجلس شورای
ثابت ماندن تعرفه های آزمایشگاهی، تعویق موجب ایجاد بحران شدید مالی برای آزمایشگاه های بخش خصوصی شده است
اسلامی میتواند استانداردهای مرتبط به خدمات بهداشتی، درمانی و دارویی وزارت بهداشت را تدوین و بازنگری کند. اما وزارت بهداشت و درمان برای اجباری کردن استانداردهای آزمایشگاه ها باید تلاش کند.
ضرورت مطابقت تجهیزات با نیازهای آزمایشگاه
مصلایی گفت: تجهیزات موجود در آزمایشگاه باید متناسب با فهرست انواع آزمایشها و حجم کاری باشد. به طوری که مشخصات تجهیزات و اجزای آن باید با اهداف و نیازهای ازپیشتعریفشده در آزمایشگاه مطابقت داشته باشد.
وی افزود: فضای مورد نیاز برای نصب دستگاه که شامل شرایط محیطی مورد نیاز در محل نصب (دما، رطوبت، نور، تهویه،گردوغبار، ارتعاش و...) است و شرایط فنی، ایمنی و امکانات جانبی مورد نیاز (منبع الکتریسیته، آب، گاز، فاضلاب، تشعشعات، پسماند، الکتریسیته و...) براساس توصیههای سازنده، باید با دقت بیشتری رعایت شود.
نایب رییس سابق انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی ایران با اشاره به اینکه ۷۰ درصد از تصمیمگیریهای پزشکی بر اساس نتایج آزمایشهای تشخیصی صورت میگیرد، بیان داشت: تصمیماتی که بدون توجه به این نتایج باشد، قابل قبول و پذیرفتهشده نیست. استفاده از تجهیزات بهروز نیز در افزایش دقت پاسخهای آزمایشگاهی مؤثر است.