امکان نمونه گیری از مایعات بدن برای تشخیص زودهنگام سرطان
دکتر مهدیه سلیمی مجری طرح «بررسی بیومارکرهای قابل ردیابی در مایعات بدن و مرتبط با سرطان» در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: اولویت تحقیقاتی گروه ژنتیک پزشکی در پژوهشکده بیوتکنولوژی پزشکی بیماری سرطان است. از این رو همواره در صدد ارائه روشهایی برای تشخیص زود هنگام، پیش آگهی، پیش بینی پاسخ به درمان و کنترل روند رشد تومور سرطانی هستیم.
وی با اشاره به پروژه خود در گروه ژنتیک پزشکی افزود: ما در زمینه شناسایی زیست نشانگرهای مرتبط با سرطان آزمایشاتی را به انجام رساندهایم تا گامی در تشخیص زودهنگام سرطان یا پیش بینی آن برداریم.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه زیست فناوری خاطر نشان کرد: این بیومارکرها یا نشانگرها میتوانند اطلاعاتی در مورد روند درمان ارائه دهند که این موضوع در کشورهای دیگر نیز مورد توجه قرار گرفته است.
این محقق عنوان کرد: هدف ما یافتن بیومارکرهایی است که با سنجش آنها در مایعات بدن بتوان اطلاعاتی جهت مدیریت هرچه بیشتر سرطان به عنوان یک بیماری چند عاملی و با ماهیت پیچیده بدست آورد.
وی با بیان اینکه در این راستا مطالعات در سطوح مختلف تغییرات بیان ژنها و عوامل اپیژنتیکی مؤثر در بیان ژنها در سطح تومور انجام شد، بیان کرد: سپس این تغییرات درنوکلئیک اسیدهای آزاد شده به طرق مختلف از تومور به مایعات بدن ردیابی شدند؛ در حال حاضر شناسایی این نشانگرها اهمیت و ارزش بالینی آنها در جهت تشخیص، پیش آگهی و یا پیش بینی پاسخ به درمان مورد بررسی قرار گرفته است.
سلیمی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه امکان نمونه گیری از مایعات بدن نسبت به تکه برداریهای بافتی به مراتب سهل تر و تا حد زیادی غیرتهاجمی است و امکان تکرار آن و یا به عبارتی مانیتورینگ نشانگرها در طی بیماری امکان پذیر است، در صدد آمدیم تا اینبیومارکر ها را به واسطه مایعات بدن افراد مورد بررسی قرار دهیم.
به گفته وی، امید است نتایج این پژوهش گام مؤثری در جهت مدیریت هرچه بیشتر سرطان که هزینه گزافی را بر فرد، جامعه و نظام سلامت وارد میسازد، بردارد.