تسریع غربالگری سرطان روده با دستگاه آزمایش خانگی
به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از خبرگزاری یونایتدپرس، آزمایش های غربالگری سرطان روده معمولا شامل کولونوسکوپی، سیگمودوسکوپی و آزمایش مدفوع هستند. اما بسیاری سالمندان و بزرگسالان تمایلی به انجام این آزمایشات ندارند. به همین علت فرآیند غربالگری سرطان روده بزرگ در مورد این افراد به درستی انجام نمیشود. اکنون محققان دانشگاه پنیسیلوانیای آمریکا راهکار جدیدی برای تسهیل غربالگری ارائه کردند که شامل استفاده از بستههای آزمایش خانگی است.
در این تحقیقات حدود ۹۰۰ داوطلب که آزمایش های غربالگری سرطان روده را بموقع انجام نداده بودند، مشارکت کردند. یک بسته آزمایش خانگی در اختیار هریک از این افراد قرار گرفت تا پس از نمونهگیریهای متعدد ظرف دوماه، آن را در اختیار پزشک خود قرار دهند. این داوطلبان به دو گروه تقسیم شدند و به یکی از گروهها برای استفاده از بسته آزمایش خانگی، مشوقهای مالی داده شد.
در نتیجه این تحقیقات مشخص شد ۲۴ درصد از داوطلبان بسته آزمایش کامل را ظرف دوماه از زمان دریافت آن برای پزشک خود ارسال کردند و ۲۹ درصد از آنها ظرف ۶ ماه بسته را بازگردادند.
در بررسیها مشخص شد مشوقهای مالی بر نحوه عملکرد داوطلبان اثرگذار نبوده است. اما فرآیند غربالگری آن دسته از داوطلبان که در این تحقیقات مشارکت کردند در مقایسه با سایرین بسیار سریعتر انجام گرفت. به گفته محققان این میزان مشارکت در غربالگری سرطان، نسبتا بالا است.
تاکنون تصور می شد سرطان روده بزرگ بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال بروز می کند؛ ولی مطالعات جدید نشان می دهد سن ابتلا به این بیماری طی دهه اخیرکاهش یافته است و افراد جوان نیز باید پیوسته غربالگری شوند. غربالگری سرطان روده بزرگ نه تنها قادر به تشخیص بیماری است؛ بلکه از وقوع آن نیز پیشگیری میکند.
عوامل متعددی؛ از جمله عدم تحرک، سیگار و مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز، در افزایش احتمال بروز سرطان کولورکتال (روده بزرگ) نقش دارد.
روده بزرگ آخرین بخش از سیستم گوارشی است. در این بخش از روده، آب و نمک و ضایعات غذا خارج میشوند و ضایعات آماده دفع می شوند.
سرطان روده بزرگ از رشد کنترل ناپذیر سلولها ناشی میشود. معمولا اولین مرحله سرطان روده بزرگ، ایجاد تومورهای کوچک به نام پولیپهای آدنوماتوز است که در دیواره داخلی روده بزرگ تشکیل میشوند. ممکن است این پولیپها به سرطان بدخیم تبدیل شوند. سلولهای سرطانی میتوانند از طریق سیستم گردش خون و لنف در سراسر بدن گسترش یابند و سبب متاستاز شوند.
مراحل اولیه سرطان معمولا بدون علامت است؛ بنابراین غربالگری هر شش ماه یک بار توصیه میشود. تغییر در اجابت مزاج و اسهال یا یبوست مداوم، احساس عدم تخلیه کامل مدفوع، نازک شدن قطر مدفوع، مشاهده خون در مدفوع، سندرم روده تحریک پذیر، شکم درد و نفخ مداوم، خستگی مزمن، کاهش اشتها، کم خونی، احساس درد در ناحیه شکم و کاهش وزن از مهمترین علایم هشدار بیماری هستند.
سرطان روده سومین سرطان شایع در جهان و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در آمریکاست.