اخبار : نگهداری بیش از ۴هزار سویه میکروارگانیسم/ ایجاد کلکسیون پروبیوتیکی

نگهداری بیش از ۴هزار سویه میکروارگانیسم/ ایجاد کلکسیون پروبیوتیکی

مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران تاکنون ۴ هزارو ۴۳۶ سویه میکروارگانیسم را نگهداری کرده است و به زودی سویه های پروبیوتیکی را در دسترس محققان قرار می دهد.


به گزارش خبرنگار مهر، گستردگی میکروارگانیسم ها از نظر تعداد، تنوع محیط های زیست و همین طور از نظر مسیرهای متابولیک، بیشتر از سایر موجودات است. به همین دلیل بررسی تنوع آنها راه را برای دستیابی به سویه های مفید و ارزشمند صنعتی می گشاید.

یکی از رسالت های مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران ارائه سویه های ارزشمند بیوتکنولوژیک است که در این مسیر محققان این مرکز همواره در تلاشند تا نمونه های زیستی  بانک میکروارگانیسم ها را غنی تر کنند.

از جمله سویه های ارزشمند موجود در این بانک می توان به سویه های تولید کننده آنزیم، سویه های تجزیه کننده مواد زنوبیوتیک، سویه های تولید کننده آنتی بیوتیک، سویه های اسید لاکتیک و سویه های استاندارد و مرجع اشاره کرد. همچنین سویه های ارزشمند پروبیوتیک از جمله سویه هایی هستند که به زودی در دسترس محققان قرار می گیرند.

دکتر سید مجید تولیت، سرپرست مرکز ملی  ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران به مهر گفت: بانک میکروارگانیسم های این مرکز به عنوان مرکزی پیشرو در زمینه جداسازی، شناسایی و نگهداری انواع متنوعی از میکروارگانیسم ها و ارائه سویه ها به محققان داخل و خارج کشور، در راستای اهداف خود در جهت هرچه غنی­ تر کردن کلکسیون میکروبی، تعداد کل سویه های نگهداری شده موجود در بانک را به ۴ هزارو ۴۳۶ سویه رسانید که از این بین هزارو ۱۷۰ سویه در کاتالوگ رسمی بانک و در دسترس محققان قرار دارد.

تولیت خاطر نشان کرد: در بین سویه های موجود در کاتالوگ رسمی مرکز، انواع سویه های شناسنامه دار و معتبر که در کلکسیون های مطرح دنیا از جمله آلمان،آمریکا، چک، بلژیک، اسپانیا و کره جنوبی نیز ثبت شده است، به چشم می خورد.

وی تاکید کرد: با تلاش محققان این مرکز جهت دستیابی به میکروارگانیسم های بومی کشور، تاکنون ۶۷ سویه جدید میکروبی در سطوح مختلف گونه، جنس و خانواده از کشور ایران جداسازی شده است و پس از شناسایی کامل پلی فازیک، از طریق ثبت در ژورنالهای معتبر بین المللی، به دنیا معرفی شده است، که در این میان، دو خانواده جدید مخمری و باکتریایی به عنوان دستاوردهای چشمگیر محققان این مرکز محسوب می شود.

وی خاطر نشان کرد: بانک میکروارگانیسم ها، با دارا بودن کلکسیون هایی چون  آرکی ها، باکتری ها، کپک ها، مخمرها، سیانوباکترها، دیاتومه ها و ریز جلبک ها  جزمتنوع ترین کلکسیون میکروبی ایران است.

تولیت افزود: ارائه سویه های ارزشمند بیوتکنولوژیک یکی از رسالتهای مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در جهت خدمت به محققان و مراکز تحقیقاتی و گامی به سوی تحقق خودکفایی علمی و رونق تولید است.

به گفته سرپرست مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، سویه های تولید کننده آنزیم، سویه های تجزیه کننده مواد زنوبیوتیک، سویه های تولید کننده آنتی بیوتیک، سویه های اسید لاکتیک، و سویه های استاندارد و مرجع وهمچنین سویه های ارزشمند پروبیوتیک که به زودی در اختیار محققان قرار خواهد گرفت، از جمله سویه هایی هستند که در بانک میکروارگانیسمهای این مرکز تهیه می شوند.