سازمان جهانی بهداشت:ابتلا به مالاریا کاهش چشمگیری نیافته است
بیست و پنجم آوریل (پنجم اردیبهشت) به منظور افزایش آگاهی و اتحاد جهانی برای مبارزه با مالاریا، روز جهانی مالاریا نامیده شده است.
به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا، سازمان جهانی بهداشت در آخرین گزارش خود اعلام کرد که پس از گذشت یک دهه تلاش مستمر و موفق در زمینه مقابله با مالاریا، پیشرفت در این زمینه تقریبا متوقف شده است.
بر اساس همین گزارش در سال ۲۰۱۷ میلادی ۴۳۵ هزار نفر بر اثر مالاریا جان خود را از دست دادند که این آمار در مقایسه با سال قبل تغییری نداشته است.
***آخرین آمار منتشر شده توسط سازمان جهانی بهداشت در مورد مالاریا
-مالاریا یک بیماری تهدیدکننده حیات و در عین حال قابل پیشگیری و درمان است که توسط انگلهای ناشی از گزش پشههای آنوفل ماده منتقل می شود.
-درسال ۲۰۱۷ میلادی ۲۱۹ میلیون مورد مالاریا در ۸۷ کشور گزارش شده است.
-مرگ و میر ناشی از مالاریا در سال ۲۰۱۷ میلادی حدود ۴۳۵ هزار نفر است.
-بخشی از جنوب آفریقا درصد زیادی از مبتلایان را در خود جای داده است. این منطقه شامل ۹۲ درصد از موارد ابتلا و ۹۳ درصد از موارد مرگ و میر ناشی از بیماری است.
-مجموع بودجه برای کنترل و حذف مالاریا در سال ۲۰۱۷ میلادی به ۳.۱ میلیارد دلار رسید.
***علائم بیماری
علائم بیماری معمولا ۱۰ تا ۱۵ روز پس از گزش ظاهر میشوند و تب، سردرد و لرز از اولین علائم هستند. درد عضلانی، خستگی، تهوع، اسهال و استفراغ از دیگر علائم بیماری هستند. اگر بیماری ظرف ۲۴ ساعت اولیه درمان نشود، بسیار سریع پیشرفت میکند و خطرناک است. نارسایی اعضای مختلف و گسترش عفونت نیز در موارد شدید دیده میشود.
در کودکان علائم شدیدتر است و علاوه بر موارد ذکر شده، با کم خونی شدید و تنگی نفس همراه است.
***چه افرادی بیشتر در معرض خطر هستند
بنابر گزارش سازمان جهانی بهداشت، در سال ۲۰۱۷ میلادی نزدیک به نیمی از جمعیت جهان در معرض خطر مالاریا قرار داشتند و اغلب موارد ابتلا در جنوب صحرای آفریقا رخ داد.
سازمان جهانی بهداشت آسیای جنوب شرقی، شرق مدیترانه، غرب اقیانوس آرام و آمریکا را بیشترین مناطق در معرض خطر میداند.
نوزادان، کودکان زیر پنج سال، زنان باردار، افراد مبتلا به ویروس HIV، بیماران مبتلا به عفونتهای مزمن، مهاجرانی که واکسینه نشدهاند و مسافران بیشترین افراد در معرض خطر هستند.
بر اساس این آمار، پشهبند آغشته به حشرهکش موثرترین روش برای کاهش آمار ابتلا در این مناطق است. افشانههای ضد حشره نیز توصیه شده است.
کشورهای زیادی در حال حرکت به سمت ریشه کنی مالاریا هستند؛ به عنوان مثال در نشست شرق آسیا اعلام شد که قصد ریشه کنی مالاریا از آسیا و اقیانوس آرام تا سال ۲۰۳۰ میلادی وجود دارد.
***پیشرفتهای علمی در زمینه مالاریا
-آغاز واکسیناسیون در برابر مالاریا
پس از سالها توسعه و آزمایش واکسن مالاریا، اکنون این واکسن در مالاوی مورد استفاد قرار میگیرد. اولین برنامه آزمایشی این واکسن کودکان زیر دو سال را هدف قرار داده است.
در آفریقا بیش از ۲۵۰ هزار کودک سالانه بر اثر مالاریا جان خود را از دست میدهند.
واکسن RTS,S/AS۰۱ در حال حاضر پیشرفتهترین واکسن برای مقابله با مالاریا است. این واکسن میتواند از ۴۰ درصد موارد پیشگیری کند.
- شناسایی ترکیبی که مالاریا را متوقف می کند
محققان امپریال کالج لندن چندی پیش موفق به شناسایی ترکیبی شدند که با غیرفعال کردن انگل، مانع از ایجاد عفونت و انتقال مالاریا از پشه به فرد سالم میشود.
این مطالعه نشان میدهد داروهای رایج قادر به درمان فرم تکثیرشونده انگل هستند، ولی اشکال جنسی خاموش را از بین نمی برند. بنابراین نوع خاموش انگل میتواند به پشه هایی که افراد بیمار را نیش میزند، منتقل شود. انگلهای خاموش پس از ورود به بدن پشه بالغ شده، تکثیر مییابند و در غدد بزاقی پشه تجمع مییابند و وارد بدن شخص سالم که در معرض نیش پشه قرار دارد میشوند. ترکیبات جدید شناسایی شده انگلها را به گونهای غیر فعال میکند که دیگر قادر به آلوده کردن پشه نیستند.
- مبارزه با مالاریا با پوست خرچنگ
محققان دانشگاه ملی تایوان به روشی دست یافتند که در آن از یکی از ترکیبات پوست سخت پوستان و نقره برای مبارزه با پشه مالاریا استفاده میشود.
پوست سختپوستان حاوی مادهای به نام کیتین است. این ماده ارزانقیمت کاربردهای گستردهای از پانسمان زخم گرفته تا ترانزیستورهای رسانای پروتون دارد. مطالعات محققان تایوانی نشان می دهد این ماده در ترکیب با نقره، میتواند پشه ناقل مالاریا را از بین ببرد. این مطالعه همچنین نشان میدهد ترکیب کیتین و نقره قادر به نابودی لارو حشره، زمانی که هنوز در آب قرار دارد، است.
مالاریا قابل پیشگیری و درمان است و اقدامات پیشگیرانه در بسیاری از نقاط دنیا موثر بوده است.