چه عواملی باعث ایجاد کلسترول بالا می شوند؟
کلسترول هم خوب است و هم بد. در سطح طبیعی یک ماده اساسی برای بدن است. اما اگر غلظت خون خیلی زیاد شود، به یک خطر خاموش تبدیل می شود که افراد را در معرض حمله قلبی قرار می دهد.
کلسترول در هر سلول بدن وجود دارد و عملکرد هادی طبیعی در هنگام هضم غذاها، تولید هورمون ها و تولید ویتامین D. بدن دارد. بدن آن را تولید می کند، اما افراد نیز آن را در مواد غذایی مصرف می کنند. از نظر ظاهری مومی و چربی شکل است.
دو نوع کلسترول وجود دارد:
لیپوپروتئینهای با چگالی کم (LDL) یا کلسترول “بد”
لیپوپروتئینهای با چگالی بالا (HDL) یا کلسترول “خوب”
عوامل خطر کلسترول بالا شامل سابقه خانوادگی و گزینه های قابل تغییر در شیوه زندگی و رژیم غذایی است. داشتن کلسترول بالا معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمی کند.
خوردن غذای تازه و جلوگیری از مصرف چربی های حیوانات و مواد فرآوری شده می تواند به افراد در کنترل سطح کلسترول کمک کند.
کلسترول چهار کارکرد اصلی دارد که بدون آنها نمی توان زنده ماند: کمک به ساختار دیواره های سلولی، تشکیل اسیدهای صفراوی گوارشی در روده، تولید ویتامین D، ساختن هورمونهای خاص بدن
کلسترول بالا یک عامل خطرناک برای بیماری عروق کرونر قلب و علت حملات قلبی است.
ایجاد کلسترول بخشی از فرایندی است به نام آترواسکلروز که شریان ها را باریک می کند. در تصلب شرایین، پلاک هایی تشکیل شده و باعث محدودیت در جریان خون می شوند.
کاهش مصرف چربی در رژیم غذایی به مدیریت میزان کلسترول کمک می کند.
اضافه وزن یا چاقی نیز می تواند منجر به افزایش سطح بالای LDL خون شود. عوامل ژنتیکی می توانند به کلسترول بالا کمک کنند. مبتلایان به بیماری ارثی هیپر کلسترول خانوادگی، سطح LDL بسیار بالا دارند.
سایر شرایطی که می تواند به میزان کلسترول بالا منجر شود، عبارتند از: دیابت، بیماری کبد یا کلیه، سندرم تخمدان پلی کیستیک، حاملگی و سایر شرایطی که باعث افزایش سطح هورمونهای زنانه می شوند، غده تیروئید کم کار، داروهایی که کلسترول LDL را افزایش می دهند و کلسترول HDL را کاهش می دهند، مانند پروژستین ها، استروئیدهای آنابولیک و کورتیکواستروئیدها
فردی که میزان کلسترول خون بالایی دارد اغلب علامت یا علائمی ندارد، اما غربالگری روتین و آزمایش منظم خون می تواند به تشخیص سطح بالای کلسترول کمک کند.
منبع: www.medicalnewstoday.com