تشریح برنامه کنترل مقاومت میکروبی در بیمارستان ها
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، به تشریح وضعیت بیماری های واگیر و مقاومت میکروبی پرداخت.
به گزارش خبرگزاری مهر، محمد مهدی گویا، روز یکشنبه در نشست خبری که در محل ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیکها به عنوان معضلی جدی در نظام های سلامت دنیا یاد کرد و گفت: مصرف آنتی بیوتیکها باید با تجویز پزشک در دوز مناسب و در طول مدت زمان استانداردش مصرف شود. در صورت قطع مصرف ناگهانی دارو و یا عدم استفاده صحیح از آن میتوانیم شاهد ایجاد مقاومت میکروبی باشیم.
وی با اشاره به اینکه به جزء مصرف خودسرانه دارو، گاهی تجویز دارو نیز غلط اتفاق میافتد، اظهار داشت: گاهی اوقات برخی تبلیغات نادرست در خصوص مصرف آنتی بیوتیکها توسط موسسات دارویی در سطح جهان اتفاق میافتد که این نیز عاملی برای مقاوم شدن میکروب و کاهش اثر دارو است. در همین زمینه نظارت ناکافی بر موسسات دارویی، آموزش نامناسب به مردم و رفتار غیرحرفهای برخی از پزشکان هنگام تجویز آنتی بیوتیک همگی از عوامل موثر در مقاوم شدن میکروب است.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، ادامه داد: بخشی از مقاوم شدن میکروبها نسبت به آنتی بیوتیک به مراکز درمانی و بیمارستانها وابسته است. یکی از وظایف مهم مراکز بهداشتی و درمانی، کنترل عوامل میکروبی است تا به صورت نابجا رشد نکنند و بیماری از بیمار به پزشک، ملاقات کننده به بیمار، پزشک به بیمار و...، منتقل نشود. در صورتی که مراکز ارائه کننده خدمات سلامت به شکل صحیح با این موضوع برخورد میکردند، قطعا موضوع مقاومت میکروبی در جهان به شکل فعلی دیده نمیشد.
وی با بیان اینکه آنتی بیوتیکها در صنایع دامپروری نیز استفاده دارند، خاطر نشان کرد: از آنجایی که آنتی بیوتیکها تنها برای انسانها مصرف ندارند و دامها و حیوانات نیز میتوانند از آن مصرف کنند، موضوع انتقال آن از طریق مصرف گوشت حیوانات به بدن ما وجود دارد که همین موضوع نیز میتواند به طور ناخواسته باعث ورود آنتی بیوتیک به بدن انسانها شود. خوشبختانه در این زمینه سازمان دامپزشکی نگرانیهای جدی داشته و با در جریان قرار دادن وزارت بهداشت در حال اصلاح و به حداقل رساندن ورود آنتی بیوتیک از این طریق به بدن انسانها است.
گویا با اشاره به اینکه مقاومت آنتی بیوتیکها نسبت به میکروب یک معضل جهانی قلمداد میشود، افزود: این یک تهدید است که اثرات نامطلوب خود را در زندگی بشر به جا گذاشته و باعث شده است برخی میکروارگانیسمهایی پیدا شوند که یا درمان پذیر نیستند و یا به سختی به درمان پاسخ میدهند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، افزود: به عنوان مثال میکروب سالمونلا که باعث ایجاد بیماری تیفوئید میشود، در گذشته با نوعی آنتی بیوتیک ساده قابل درمان بود، اما اکنون به دلیل مصرف بیرویه آنتی بیوتیکها کم کم درمان آن سخت شد و اکنون به هیچ کدام از آنتی بیوتیکها پاسخ نمیدهد. در پاکستان که کشور همسایه ما است یک نوع همه گیری ابتلا به تیفوئید گزارش شده است که دیگر به انواع داروها مقاوم شده و رو به گسترش است. متاسفانه این عفونت به گونهای نیست که به شکل ساده قابل کنترل باشد و میتواند عوارض متعدد خطرناکی داشته باشد که حتی منجر به مرگ فرد مبتلا شود.
وی با اشاره به اینکه در شعار امسال سازمان جهانی بهداشت برای هفته آگاهی از آنتی بیوتیکها به تماس جنسی سالم و امن اشاره شده است، خاطر نشان کرد: با توجه به این که بیماریهای آمیزشی مقاوم به درمان روند رو به افزایشی دارند، خوددرمانی یکی از نگران کنندهترین نکاتی است که ما با آن رو به رو هستیم و همین باعث می شود بیماری های آمیزشی مانند سوزاک مقاوم به درمان یک مشکل جهانی باشد.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در خصوص برنامههای کنترل مقاومت میکروبی، گفت: روشهای پیشگیری و کنترل عفونت در بیمارستانها جاری شده و یکی از اساس اصلی این برنامه شستشوی دستها است.
وی ادامه داد: در نظر داریم آنتی بیوتیکها فقط به تجویز برخی پزشکان خاص برسد که این موضوع باعث طبقه بندی آنتی بیوتیکها میشود. تحقیقات در زمینه آنتی بیوتیکها، ترویج استفاده درست از داروهای ضد میکروبی، استانداردسازی تستهای آزمایشگاهی برای تشخیص عفونتها و مراقبت از بروز بیماری همهگیر شایع در کشور از اقدامات موثر ما در وزارت بهداشت بوده است.