اخبار : خدمات پرستاری در سروصدای پزشکی گم شده است

خدمات پرستاری در سروصدای پزشکی گم شده است

وزیر بهداشت گفت: اینکه می گویم پرستاری حرفه نیست، دلیلش آن است که شان پرستاری بسیاری معنوی تر از انجام یک شغل با مزایای مادی است.


به گزارش خبرگزاری مهر، سعید نمکی، در چهارمین جلسه شورای سیاستگذاری نظام پرستاری، اظهار کرد: در تمام دوران زندگانی ام همواره در تلاش بوده ام که قلب و زبانم با یکدیگر بیگانگی نکنند، یعنی آنچه بر زبان می رانم، قبلا از قلب و دلم گذشته باشد. این جمله گویای آن است که نظرات و سخنانم درمورد پرستاران و بهورزان خدوم کشور، فقط به دلیل خرسندکردن شان نیست، بلکه به این خاطر است که به سخنانم اعتقاد دارم.

وی افزود: از کودکی طرفدار حق، حقیقت و انسان هایی بوده ام که به آنها ظلمی واقع شده و ضعیف کشی را تاب نمی آورم. معتقدم که جامعه پرستاری به رغم همه خدماتی که در طول سالیان متمادی برای خدمت به مردم انجام داده، زیر آهنگ پرطمطراق و پرسروصدای پزشکی کشور، دیده نشده است و بر خود واجب می دانم که در این دوره به گونه ای عمل کنم که چشم ها را بر این حقیقت بگشایم.

نمکی ادامه داد: پرستاری یکی از ارکان اصلی نظام ارائه خدمت بهداشتی و درمانی در تمام دنیاست. پرستاری شغل نیست، خدمت نیست، حرفه نیست، بلکه عشق است و چنانچه عشق را از آفرینش بگیریم، هیچ عنصری ارزش نخواهد داشت.

وی ادامه داد: اینکه عده ای می گویند «پرستار خسته می شود»، درست نیست، آدم عاشق خسته نمی شود، مگر اینکه با بی مهری فراوان، عشق را از او گرفته باشند و آن زمان است گرد خستگی بر چهره اش نمایان می شود.

وزیر بهداشت با بیان اینکه دفاع از پرستاری، دفاع از ساحت مقدس عشق است، عنوان کرد: حضورم در وزارت بهداشت حاصل تجربیاتم در طول سالیان گذشته است، بنابراین به خاطر وزیر شدن نیامده ام، بلکه برای خدمت به مردم آمدم تا برای آنها حرکت مثبتی انجام دهم. لذا، یکی از اولویت هایم دفاع از حق کسانی است که در نظام ارائه خدمت ضعیف واقع شده اند. دوم اینکه، در راستای سیاست های درست که حاصل عمری اندیشه و تفحص در ساختار نظام ارائه خدمت ایران و جهان است، کاری نو دراندازیم. ما با استمرار راه های گذشته به بن بست می رسیم.

نمکی در خصوص کارکرد شورای سیاستگذاری نظام پرستاری، بیان کرد: پیشنهادم این است که در این شورا به مبحث سیاستگذاری پرداخته شده و به امور اجرایی ورود نشود. در مورد سیاستگذاری نیز باید اولویت ها مشخص شود.

وزیر بهداشت گفت: اینکه می گویم پرستاری حرفه نیست، دلیلش آن است که شان پرستاری بسیاری معنوی تر از انجام یک شغل با مزایای مادی است.

وی گفت: باید به یک نکته توجه کنیم، اینکه به حرفه مان فقط با رویکرد صنفی نگاه نکنیم. وظیفه ما بسیار فراتر از نگاه به درون حرفه است، ما باید در کنار مردم باشیم. لذا در سیاستگذاری ها نباید ارتقای تندرستی مردم، در کنار مردم بودن و دفاع از منافع ملی مردم در نظام سلامت را فراموش کنیم. از طرفی، بسیاری از گرفتاری های نظام سلامت تاثیر مولفه های اجتماعی است.

نمکی خاطرنشان کرد: جامعه پرستاری یک رسالت ملی دارد و آن هم در کنار مردم بودن قبل از پرداختن به مسائل شخصی و صنفی اش، است. این موضوع باید در سیاستگذاری ها مورد توجه قرار گیرد.

وی تاکید کرد: آنچه باید مدنظر قرار گیرد، این است که بدون ایجاد یک تحول بنیادین در تمام شئون پرستاری کشور، هیچ کدام از سخنان ما راه به جایی نخواهد برد و صرفا یک مرمت زودگذر است که با تغییر یک وزیر قابل بازگشت خواهد بود.

وزیر بهداشت تصریح کرد: روزی که در کشور نظام شبکه راه اندازی کردیم، کسی باور نمی کرد که یک بهورز با شش کلاس سواد می تواند هشت خدمت اولیه بهداشتی را در کشور بنیان نهاده و از میزان مرگ و میرها کم کرده و طول عمرها را افزایش دهد. اما در نظام پرستاری این کار را نکردیم، هنوز پرستار را وردست پزشک تصور می کنیم و این باور باید تغییر کند. این موضوع هم در وهله اول، با تغییر در نظام آموزشی میسر می شود. آموزش پرستاری باید از آموزش بر محور بیمارستان به سمت آموزش جامعه محور برود. اگر این اتفاق نیافتد، پرستار باور نمی کند که جایی جز در کنار تخت بیمار دارد. در طرح «هرخانه یک پایگاه سلامت»، این هدف عملیاتی است. چراکه پرستار با حضور در کنار خانواده ها و آموزش خودمراقبتی به سفیران سلامت در خانه ها، به عنوان یک عنصر آموزگار، عمل می کند.

نمکی با بیان اینکه در حوزه پرستاری به یک مدل ملی نیاز داریم، افزود: آنچه باید مدنظر قرار گیرد، طراحی یک مدل کشوری در آموزش پرستاری است. نباید از مدل های بیرونی الگوبرداری کنیم. اگر نشنال مدل ارائه شود، برای دنیا یک الگو خواهد بود. برای کشور پهناور ما مدل های بیرونی کارساز نیست. برای طراحی این مدل نیز باید کمیته ای تشکیل شود تا پرستار به عنوان یک شخصیت مستقل در نظام ارائه خدمت تعریف شود.