آیا آزمایشگاههای خصوصی صلاحیت انجام تست کرونا را دارند؟
رئیس انجمن علمی دکترای علوم آزمایشگاهی، ویژگیهای لازم برای آزمایشگاههای خصوصی در کشور را جهت انجام آزمایش کرونا اعلام کرد.
شهروز همتی، رئیس انجمن علمی دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران در ارتباط با وضعیت کیتهای تشخیص کرونا در آزمایشگاههای تشخیص طبی کشور، گفت: ابتدا باید این نکته را مورد توجه قرار بدهیم که تصوری که ممکن از آزمایش کیت تشخیص ویروس کرونا داشته باشید با مثلاً کیت تشخیص قند خون متفاوت است.
وی افزود: ویروس کرونای جدید یا همان covid-۱۹ را با روش ملکولی یا PCR تشخیص میدهند. این روش قدمتی ٢٠ ساله در کشور دارد و گرچه دستگاهها و تکنولوژی آن غربی است اما در طی این سالها محققین ما در طراحی و تولید کیتهای تشخیص بیماریهای عفونی از جمله بیماریهای ویروسی مانند هپاتیت B و C و HIV با این روش گامهای مؤثری برداشتهاند.
رئیس انجمن علمی دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران افزود: در حال حاضر، تعداد زیادی از آزمایشگاههای خصوصی و دولتی این روش را برای تشخیص انواع بیماریها از جمله بیماریهای عفونی مورد استفاده قرار میدهند.
همتی ادامه داد: از آنجا که ویروس کرونای جدید یک ویروس نوظهور است و در کشور ما جدیداً شایع شده است کیتهای تشخیصی کرونا بر اساس روش PCR وارداتی هستند، اما همکاران ما در آزمایشگاههای تشخیص کرونا در مدت زمان کوتاهی به طراحی و تولید برخی از معرفهای تشخیصی لازم همت گمارده و موفقیتهایی کسب کردهاند.
وی در پاسخ به این پرسش که وضعیت آزمایشگاههای پزشکی کشور به لحاظ تجهیزات برای تشخیص این قبیل بیماریهای ویروسی چگونه است، گفت: امروزه بسیاری از آزمایشگاههای تشخیص طبی کشور از روش PCR برای تشخیص بیماریهای عفونی و ویروسی استفاده میکنند و تجهیزات آن در کشور وجود دارد و بیماریهای زیادی از جمله هپاتیت B و C و ایدز و سل توسط این روش تشخیص داده میشوند.
رئیس انجمن علمی دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران در خصوص احتمال انتقال ویروس از طریق افرادی که در آزمایشگاهها مشغول کار هستند، افزود: بله این احتمال وجود دارد. اصولاً هر عامل عفونی در صورتی که احتیاطات لازم صورت نگیرد میتوانند از طریق نمونههای بیماران به فرد آزمایش کننده منتقل شود و این مختص به کرونا ویروس نیست.
همتی ادامه داد: با شیوع بیماری کرونا ویروس اهمیت کار سپید پوشان گمنام آزمایشگاهی کشور که در شرایط سخت همگام با پزشکان و پرستاران در تشخیص و کنترل بیماری گام بر میدارند، نمایان میشود.
وی در ارتباط با جایگاه آزمایشگاههای تشخیص طبی کشور در انجام تست کرونا، گفت: متولی انجام آزمایش تشخیص کرونا وزارت بهداشت است. آزمایشگاه آنفلوآنزا دانشکده بهداشت و انستیتو پاستور، آزمایشات غربالگری و تأییدی را انجام میدهند و تا جایی که اطلاع دارم حدود ۲۳ آزمایشگاه دولتی و آزمایشگاههای شبکه کشوری تشخیص ملکولی آنفلوآنزا و تعدادی آزمایشگاه خصوصی آزمایشات غربالگری اولیه را انجام میدهند.
رئیس انجمن علمی دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران افزود: آزمایشگاههای بخش خصوصی که در این زمینه توانایی لازم را داشته باشند باید استانداردهای ایمنی زیستی و امکانات لازم جهت تشخیص را بر اساس چک لیستهای آزمایشگاه مرجع سلامت داشته باشند و کیفیت و عملکرد آنها تأیید شده باشد تا بتوانند در این خصوص با دولت همکاری کنند.
همتی تأکید کرد: مجدد تاکید میکنم که توانایی انجام این آزمایش در آزمایشگاههای بخش خصوصی کشور وجود دارد و برخی همکاران ما هم اکنون در حال همکاری و رایزنی جهت انجام این آزمایش هستند.
وی در پاسخ به این پرسش که آزمایشگاهها در چه صورت میتوانند در خصوص این بیماری یا اپیدمیهای مشابه دولت را یاری کنند، گفت: در حال حاضر بیش از ۳۰۰۰ آزمایشگاه در بخش خصوصی و ٢٨٠٠ آزمایشگاه دولتی در کشور وجود دارد که میتوانند بازوی قدرتمند نظام سلامت کشور باشند، اما به واسطه مشکلاتی که در طی سالهای اخیر آزمایشگاهها با آن روبرو بودهاند این همکاری کمرنگتر شده است.
رئیس انجمن علمی دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران افزود: آزمایشگاههای کشور به واسطه بهرهمندی از وسایل و تجهیزات مدرن آزمایشگاهی میتوانند دولت را در بحرانهایی مانند سیل و زلزله و اپیدمی بیماریهای عفونی یاری دهند.
همتی متذکر شد: مشکلاتی که اکنون آزمایشگاهها با آن روبهرو هستند این است که به واسطه بروز این اپیدمی آزمایشگاهها درآمد کمتری دارند و از طرفی اگر با پرداخت معوقات بیمهها بنیه مالی آزمایشگاهها تقویت شود، بسیاری از آنها با خرید تجهیزات لازم میتوانند آزمایشات غربالگری را زیر نظر آزمایشگاه مرجع سلامت انجام داده و در این راستا کمک بیشتری به مردم و دولت کنند.
وی ادامه داد: از طرفی با توجه به نیاز کادر درمانی کشور و مردم به تجهیزات حفاظتی مانند گان، دستکش، ماسک و مواد ضد عفونی کننده مانند ژلهای ضد عفونی کننده و الکل ذخیره آزمایشگاهها در خصوص این اقلام تمام شده است و مسؤولین و پرسنل آزمایشگاهها در خطر ابتلای به بیماری قرار دارند و لازم است مسؤولین کشور در این خصوص اقدامات فوری انجام دهند.
۲۳۵۲۳۲