اخبار : انتظار می رود ظرف سه هفته آینده وارد فاز مهار کرونا شویم

انتظار می رود ظرف سه هفته آینده وارد فاز مهار کرونا شویم

رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، در ارتباط با حواشی بیماری کرونا در کشور، توضیحاتی ارائه داد.

به گزارش خبرگزاری مهر ، کیانوش جهانپور، روز سه شنبه در نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، در مورد توصیه برخی افراد به استفاده از سشوار و بخور برای جلوگیری از ابتلاء به کرونا ویروس، گفت: موارد ضد و نقیضی در فضای مجازی مطرح می‌شود که مبنای علمی ندارد که یکی از آنها استفاده از سشوار است؛ استفاده از این وسیله برای عدم ابتلاء به کرونا توصیه نمی‌شود.

وی با بیان اینکه استفاده از بخور در موارد سرماخوردگی و شبه آنفلوانزا معمولاً استفاده می‌شود، گفت: ما نیز استفاده از بخور را نهی نمی‌کنیم، اما مدرکی دال بر مفید بودن نداریم و علمی نیست.

وی در خصوص حواشی مطرح در زمینه حضور پزشکان بدون مرز فرانسه در ایران و جهت کمک در زمینه کنترل کرونا و درمان بیماران، گفت: چه از همراهی پزشکان بدون مرز فرانسه و چه کمک سازمان‌های دولتی و غیردولتی به مردم استقبال می‌کنیم و هر کمکی که از سوی آنها به جز آمریکا و رژیم اشغالگر قدس ارائه شود را مورد استقبال قرار خواهیم داد و از آنها تقدیر می‌شود.

جهانپور افزود: هر محموله کمکی که وارد ایران شود تحت نظارت کمیته چهار نفره‌ای که با ابلاغ وزیر بهداشت تشکیل شده، پس از ترخیص از گمرک بین مراکز درمانی توزیع می‌شود و فهرست توزیع اقلام و نحوه پخش آنها برای ارسال‌کننده‌های کمک‌ها، ارسال می‌شود.

وی با بیان اینکه پزشکان بدون مرز فرانسه نیز در نظر داشتند یک بیمارستان ۴۸ تختخوابی سیار و صحرایی در یکی از مراکز درمانی ما ایجاد کنند، گفت: البته از قبل اطلاعی به وزارت بهداشت ایران نداده بودند و گویا مذاکرات با یک جای دیگر انجام شده بود و ما در مقابل یک عمل انجام شده قرار گرفتیم. ما بابت کمک آنها و اینکه قصد داشتند در کنار مردم باشند تقدیر و تشکر می‌کنیم. در عین حال امروز بیش از ۱۰ هزار تخت بیمارستانی و ۱۰ هزار تخت پسا بیمارستانی که عمده آنها مازاد است، داریم و قاعدتاً ۴۸ تخت بیمارستانی برای شرایط ما راهگشا نیست؛ لذا ضمن پوزش و عذرخواهی، از این اقدام همدلانه آنها تقدیر می‌کنیم و دوستان ما برنامه داشتند که به همراه این پزشکان بدون مرز بازدیدی از مراکز درمانی داشته باشند. در عین حال از هر نوع محموله، کالا و اقلام حفاظتی‌ای که از سوی هر نهاد دولتی و غیردولتی در دنیا برای ما ارسال شود، استقبال می‌کنیم.

جهانپور، همچنین در پاسخ به سوالی درباره اخذ مبالغی از بیماران کرونا در برخی مراکز درمانی گفت: تعرفه مشخص است و تست کرونا و پی‌سی‌آر برای بیماران کرونا رایگان خواهد بود؛ اما خدمات، دارو و تجهیزات مورد استفاده برای بیماران کرونا، با دیگر بیماران تفاوت ندارد و این مساله که بیماران مبتلا به کرونا باید درمان‌شان رایگان باشد نه تنها در ایران بلکه در دنیا نیز وجود ندارد.

وی در خصوص طرح فاصله‌گذاری اجتماعی نیز با بیان اینکه این پیشنهاد توسط کارشناسان وزارت بهداشت آماده شده و به ستاد ملی کرونا ارائه شده است، گفت: مقرر شده که این پیشنهاد در کمیته امنیتی اجتماعی ستاد ملی کرونا به ریاست وزارت کشور بررسی شود و مادامی که این پیشنهاد تصویب نشده نمی‌توانیم جزئیات آن را اعلام کنیم؛ اما این طرح در راستای کاهش شیوع ویروس کرونا تهیه شده است.

وی با اشاره به شرکت بیش از ۴۱ میلیون نفر در طرح ملی غربالگری کرونا گفت: هر روز آمار ما دقیق‌تر می‌شود و این از ثمرات بیماریابی فعال در این طرح ملی است و از رسانه‌ها می‌خواهیم که مردم را ترغیب کنند تا در این سامانه ثبت‌نام کرده و بتوانیم صددرصد مردم را غربالگری کنیم و قاعدتاً این یک طرح بزرگ در حوزه بیماریابی و غربالگری است و می‌تواند الگویی برای شناسایی بیماری‌های واگیردار بخصوص کرونا باشد.

سخنگوی وزارت بهداشت، در خصوص پرداخت مطالبات وزارت بهداشت و تأخیر در پرداخت کارانه پزشکان گفت: به هر حال روال کار اداری زمان‌بر است و زمانی که مطالبات وزارت بهداشت وصول شود، باید گردش کار در خزانه صورت گیرد و این مطالبات بین دانشگاه‌های علوم پزشکی توزیع شود و نهایتاً کارانه کادر پزشکی پرداخت شود که این یک فرایند طولانی است و با توجه به وقفه و تعطیلی‌ای که ایجاد شده، پرداخت کارانه لحظه‌ای نیست؛ اما با سعی و تلاش معاونت منابع وزارت بهداشت در نظر داریم هر چه سریع‌تر بدهی‌ها را با اولویت پزشکان و پرستاران و بعد از آن سایر پرسنل و شرکت‌های تجهیزاتی را پرداخت کنیم و قطعاً در اولین فرصت ممکن با اولویت پرداخت پرسنل این مهم اجرایی می‌شود و جای نگرانی نیست.

جهانپور با بیان اینکه طبق آمارها، در استان‌هایی که در گذشته به نوعی کانون شیوع کرونا ویروس بودند با یک روند کند شدن و کاهش تعداد موارد جدید نسبت به روزهای گذشته مواجه هستیم، گفت: البته در چند استان مانند اصفهان، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی کماکان شیب تند افزایشی موارد جدید ابتلاء را شاهدیم. در مجموع هنوز باید منتظر ماند و با یکی دو هفته ماندن در منزل نمی‌توانیم وارد فاز مهار بیماری شویم و زمان بیشتری برای مهار نیاز است.

وی افزود: نیازمند آن هستیم که ۷۰ تا ۷۵ درصد مراودات و سفرها کاهش یابد و بعد از آن انتظار داشته باشیم که ظرف دو تا سه هفته وارد فاز مهار بیماری شویم. برای همه این قضاوت‌ها درباره زمان ورود به فاز مهار بیماری زود است و باید منتظر ماند تا ببینیم که چه خواهد شد.

جهانپور درباره برخی ادعاها مبنی بر درمان بیماران کرونا با طب اسلامی گفت: موضوع روشن است و مراجع عظام، اهل فن و متخصصان علوم دینی بارها اعلام نظر کرده‌اند که چیزی به نام طب اسلامی ماهیت و وجود خارجی ندارد و تنها ادعاهایی است که برخی افراد در پوشش دین انجام می‌دهند. دین تنها پوششی برای دخالت این افراد در امر درمان است و رسمیتی هم نخواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه اما طب سنتی مبتنی بر تجربه هزاران ساله ایرانیان و سرزمین‌های دیگر است و مدون شده است و جزو منابع در دسترس است، گفت: هر جا طب سنتی بتواند به ارتقای سلامت عمومی بویژه در مواردی که طب نوین به بن بست می‌رسد، کمک می‌کند.

جهانپور با بیان اینکه ملاک این است که هر اقدام درمانی و هر ماده‌ای که به عنوان دارو استفاده می‌شود باید مبتنی بر شواهد علمی باشد، گفت: هر اقدام و درمانی که با کمترین عوارض، طول عمر را افزایش دهد، جزوی از طب محسوب خواهد شد و برای ما تفاوتی ندارد که طب ایرانی و سنتی و غیره باشد. طب سنتی می‌تواند با ظرفیتی که دارد به عنوان طب مکمل در کنار طب رایج باشد.

سخنگوی وزارت بهداشت افزود: متخصصان طب سنتی در دانشگاه‌های علوم پزشکی ما دوره‌های تخصصی طب ایرانی را گذرانده‌اند و دانش آموخته محافل آکادمیک هستند و اینها در کنار طب رایج به عنوان طب مکمل همراه و همیار ما در هر رویدادی از جمله کرونا خواهند بود. هرچند باید توجه داشت که این بیماری برای طب نوین هم ناشناخته است چه رسد برای طب ایرانی. منعی وجود ندارد که طب ایرانی هم به کمک آید و ما استقبال هم می‌کنیم. البته مقصود ما متخصصان طب ایرانی هستند و نه مدعیان دروغین که با شیادی و کلاهبرداری مردم را مستاصل می‌کنند.

وی درباره ادعای برخی رسانه‌های معاند مبنی بر عدم ارائه مطلوب خدمات به اتباع افغانستانی مبتلا به کرونا، گفت: اتباع خارجی نیز از خدمات بهداشتی و درمانی کشور استفاده می‌کنند و تفاوتی بین آنها و هموطنان عزیز ما نخواهد بود و حتی اگر از قبل تحت پوشش بیمه بوده‌اند می‌توانند از پوشش‌های بیمه‌ای هم استفاده کنند. این ادعاها، شایعه‌ای است که علیه مهمان نوازی کشور ما منتشر شده است.

جهانپور تاکید کرد: ولی اگر اتباعی بخواهند غیرقانونی وارد کشور شده و از امکانات درمانی استفاده کنند، در مرزها و در داخل کشور با آنها برخورد خواهد شد و مرجوع می‌شوند. به خصوص اینکه در کشورهای همجوار اعلام می‌شود تعداد مبتلایان در کشورشان اندک است و مواردی را مشاهده نکرده‌اند، اما از سوی دیگر صدها و هزاران نفر به دنبال اخذ ویزا و یا ورود غیرقانونی به ایران برای درمان به ویژه کرونا هستند.

وی ادامه داد: پذیرفتنی نیست که افراد به صورت غیرقانونی وارد مرزهای ما شوند و خدمات درمانی دریافت کنند. هر کشوری اقدامات لازم را در کشور خودش انجام داده است. اگر از شرایط حاضر تا حدی رها شویم و وارد فاز مهار بشویم این امکان وجود دارد و ابایی نداریم که در کشورهای همجوار و یا حضور همکاران در آنجا و با ارائه آموزه‌ها در این زمینه به مقابله با آن کشورها برویم. منعی برای این کار وجود ندارد ولی مشروط بر آنکه از بحران بیماری در کشورمان عبور کرده باشیم.

وی درباره نگرانی و دغدغه‌ای که درباره روز سیزده بدر و تجمع مردم در تفرجگاه‌ها وجود دارد نیز گفت: دغدغه سفرهای نوروزی و دید و بازدیدهای نوروزی وجود داشت و دغدغه بعدی نیز در پیش بودن روز طبیعت، خروج مردم از منازل و تجمعات در طبیعت است. اگر مردم رعایت نکنند انتشار گسترده بیماری در کشور را خواهیم داشت و این یک اعلام خطر و هشدار است.

سخنگوی وزارت بهداشت افزود: با تصویب طرح فاصله گذاری اجتماعی در کمیته امنیتی اجتماعی ستاد ملی کرونا محدودیت در رفت و آمد روز طبیعت در نظر گرفته خواهد شد و امید است با تصویب این طرح دغدغه‌ای نیز برای این روز درباره اقلیتی که به هشدارها توجهی نکرده و موارد را رعایت نمی‌کنند، نداشته باشیم.

جهانپور در پاسخ به پرسشی درباره برخی اظهارات مبنی بر اینکه کرونا از آذرماه وارد کشور شده، گفت: قاعدتاً معما چو حل گشت، آسان شود. از روزهای آخر دی و اوایل بهمن هشدارها از سوی وزارت بهداشت ارائه و گفته شد که ویروس کرونا پشت مرزهای ماست و دنبال ردپای آن هستیم. این گزاره‌ها قابل اعتنا نیستند و اگر عده‌ای این توانایی را داشتند که ویروس را با چشمان تیزبین مشاهده کنند و آن را داکیومنته و مستند نکرده‌اند مرتکب قصور پزشکی شده‌اند. احتمالاً هر چقدر جلو برویم برخی ممکن است بگویند از چند سال قبل هم ویروس را شناسایی کرده بودند. اعتبار این چنین ادعاهایی مشخص است. ما نه علم پیشگویی و نه علم غیب داشتیم و تنها با استفاده از توان علمی و تجارب کشور چین و دستورالعمل‌های سازمان بهداشت جهانی و ابزارهایی که در اختیار داشتیم تلاش کردیم و نهایت اولین مورد ۲۹ بهمن تشخیص داده و سریعاً هم به صورت عمومی به مردم اعلام شد.

سخنگوی وزارت بهداشت در به پرسشی دیگر درباره تحلیل‌هایی که از آمار جانباختگان کرونا مطرح می‌شود و همچنین رشد ۱۳ درصدی آمار مرگ و میر کرونا در تهران، گفت: آمار رشد ۱۳ درصدی موارد مرگ و میر در تهران درست است و در برخی استان‌ها کمتر یا بیشتر از این است. تعداد فوتی‌ها در چند روز اخیر سه رقمی شد و امروز هم به طور میانگین هر ۱۰ تا ۱۲ دقیقه یک ایرانی جان خود را در اثر این بیماری از دست می‌دهد و این حرف درستی است. البته همچنان در بسیاری مراکز، میزان مرگ و میر نسبت به کل مبتلایان عدد بالایی نیست.

وی افزود: ممکن است در برخی استان‌ها نسبت مرگ و میر نسبت به کل افراد مبتلا بالا به نظر آید. استان‌هایی هم داریم که برعکس است و تست بیماریابی بیشتری انجام شده است و لذا در آن استان‌ها اختلاف فاحشی در موارد مرگ و میر نسبت به کل استان‌ها وجود دارد. عدم اعلام آمار روزانه تفکیکی استان‌ها نیز به این جهت بود که انگیزه و رقابت منفی در استان‌ها ایجاد نشود.

جهانپور با بیان اینکه هر ۱۰ تا ۱۲ دقیقه یک ایرانی جان خود را بر اثر ابتلاء به این بیماری از دست می‌دهد، گفت: تاکید داریم که جان هر فرد برای ما مهم و وجودش با برکت و ارزشمند است. اما این اعداد قابل مقایسه با اروپا و ایالات متحده نیست. با این فاجعه‌ای که در حال انتقال به امریکا است و از قبل هم پیش بینی کرده بودیم که یک انفجار اطلاعاتی را برخی کشورها از جمله امریکا خواهیم داشت. اگر چه موارد مرگ و میر کشور ما در حد فاجعه اروپا و آمریکا نیست؛ اما باز هم جان هر ایرانی و جان هر فرد در دنیا برای ما ارزشمند است.

کد