کووید ۱۹ باعث افزایش آمار سکته مغزی می شود
عضو هیات مدیره سازمان جهانی سکته مغزی، گفت: در بسیاری از بیمارانی که با علائم کرونا بستری شده بودند، سکته مغزی شایع تر بود.
به گزارش خبرگزاری مهر، بابک زمانی، افزود: از تغییراتی که ویروس کووید ١٩ در رفتار و کردار ما ایجاد کرد، این بود که بسیاری از اعمال جراحی یا تعطیل شد یا به تاخیر افتاد. بسیاری از مراجعات به طبیبان متخصص که بیهوده و بدون ارجاع از پزشک دیگری صورت می گرفت، دیگر انجام نشد. بسیاری از مراجعات بیمارستان ها که عامل واقعی آنها اضطراب بود و تنها به جهت اطمینان صورت می گرفت، در سطحی از اضطراب که کووید ۱۹ آفریده بود، مدفون شدند.
وی گفت: بر عکس آنچه در جریان اپیدمی کرونا تعطیل بردار نبود و برجسته تر هم شد، سکته مغزی حاد بود. حتی در بیمارستان هایی که تعداد زیادی از بیماران کرونایی را بستری می کردند هم همسایگان دایمی این بیماران، بیماران سکته مغزی بودند و نه تنها اینکه به نظر می رسید نوعی همراهی بین کرونا و سکته مغزی در یک بیمار واحد هم وجود داشته باشد.
زمانی ادامه داد: گویی کرونا از بین دشمنان سلامتی بشر بیش از هر چیز دست اتحاد به سوی سکته مغزی دراز کرده است.
وی گفت: در بسیاری از بیمارانی که با علائم کرونا بستری شده بودند سکته مغزی شایع تر بود. بسیاری از بیماران سکته مغزی هم در عین حال به سرعت معلوم می شد کرونا هم دارند.
این متخصص مغز و اعصاب، افزود: اینکه این مشاهده به دلیل درگیری وسیع کرونا در بسیاری مناطق بود یا واقعاً کرونا باعث سکته مغزی می شود، هنوز کاملاً معلوم نیست. اما قدر مسلم اینکه کووید ١٩ مثل هر عفونت دیگری باعث افزایش التهاب و در نتیجه افزایش انعقاد خون و افزایش آمار سکته مغزی می شود. به علاوه بسیاری از بیماران کووید ۱۹، درگیری قلبی دارند. این درگیری باعث پرتاب لخته (آمبولی) از قلب به مغز و ایجاد سکته مغزی می شود. اما مستقل از این دو عامل غیر مستقیم، مشاهداتی هم وجود دارد به نفع اثر مستقیم ویروس بر مغز و سیستم عروقی آن. در اتوپسی روی بیماران فوتی کرونا، نشانه هایی به نفع التهاب در عروق بدن دیده شده که می تواند به نفع بیماری عروق ریز باشد.
زمانی گفت: اما این تمام داستان نیست چرا که در بسیاری از بیماران در جریان کرونا تولید لخته در عروق بزرگ مغز و گردن هم دیده شده است. یعنی کرونا باعث افزایش خاصیت لخته شدن خون در رگ ها می شود. این پدیده آخر شایان توجه ویژه ای ست چرا که افزایش خاصیت لخته شدن خون در رگ ها به عوامل دیگری هم ارتباط دارد که در راس آنها باید به شرایط کم آبی بدن اشاره کرد.
وی افزود: از آنجا که هر سکته مغزی به تکمیل زنجیره ای از عوامل ارتباط پیدا می کند این عامل آخر (کم آبی) در جریان اپیدمی کرونا به دلیل اینکه اجتناب ناپذیر نیست از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یعنی اینکه برای کاهش مرگ و میر کرونا باید اجتناب از کار در محیط های گرم، تعریق زیاد و اجتناب از کارهای سنگین را هم به فاصله گذاری افزود.
عضو هیات مدیره سازمان جهانی سکته مغزی، گفت: جای خوشوقتی است که با تلاش های انجمن سکته مغزی ایران و وزارت بهداشت، برنامه ملی درمان سکته مغزی حاد از چند سال پیش در کشور به راه افتاد و در این زمینه اطلاع رسانی حداقل انجام شد و بسترهایی آماده گردید و صدای سکته مغزی بالاخره شنیده شد.
وی افزود: حال با وجود بحران کرونا یک بار دیگر باید تاکید کرد که اتفاقاً از طریق همین ویروس که با دقت کارهای ضروری و غیر ضروری ما را از هم تفکیک کرده و دقیقاً به دلیل همین ویروس که مرگ و میر بالاتری به جهت سکته مغزی ایجاد می کند، باید یک بار دیگر به این صدا گوش داد و امکانات کشور از توانایی های مالی افراد و موسسات گرفته تا توان اجرایی دولت را در این زمینه به کار انداخت.
زمانی گفت: از سوی دیگر درمان سکته مغزی حاد که تنها در ۶ ساعت اول امکان پذیر است و به جیب و جنس و زادگاه افراد هم ارتباطی ندارد، مهم ترین ملاک و نمایشگر توان اجرایی کشور در جنبه های اجتماعی سلامت و آمادگی برای بحران های بزرگ مثل کرونا است. از یاد نبریم که در هر حال کرونا خواهد رفت اما سکته مغزی خواهد ماند.