چه کسانی باید تست کرونا بدهند
مسوول آزمایشگاه تشخیص ویروس کرونا گفت: کارمندان ،رانندگان تاکسی و افرادی که کوچکترین علایم بیماری از قبیل تب ،لرز یا سرفه دارند، بهتر است با مراجعه به آزمایشگاه های معتبر تست داده و بررسی دقیقی روی آنها انجام شود.
به گزارش سلامت نیوز ، دکتر مهدی توتونچی -عضو هیات علمی گروه ژنتیک پژوهشگاه رویان و مسوول آزمایشگاه تشخیص ویروس کرونا درباره انواع تست های تشخیصی ویروس کرونا گفت: درحال حاضر بهترین راه تشخیص ویروس کرونا، تستهای مولکولی (PCR) است و تستهای آنتی بادی یا سرولوژی ارزش تشخیصی ندارند و فقط مواجهه افراد با این ویروس یا هر نوع عفونتی ویروسی را در گذشته نشان میدهد .همچنین باید گفت تست های مولکولی و ژنتیکی از اعتبار 70درصدی تشخیصی برخوردار است.
وی درباره عملکرد تست های سرولوژی و آنتی بادی های IgM و IgG توضیح داد: این تست میزان آنتی بادی خون را نشان می دهد.دراین تست دوآنتی بادی را چک می کنند که یکی نشان دهنده عفونت در خون است و دیگری نشان میدهد که آنتی بادی ها به قدری بالارفته اند که بهبودی حاصل شود یا خیر ؛ البته این تست اختصاصی کرونا نیست و تنها میزان آنتی بادی در برابر عفونت باکتریایی هر ویروسی را در بدن نشان می دهد.
مهدی توتونچی درباره انجام تست تشخیصی کرونا برای گروه های مختلف، افزود: افراد خانه دار یا کسانی که دورکار هستند و تردد زیادی ندارند حتی شاید نیاز به غربالگری هم نداشته باشند، اما افرادی درجامعه وجود دارند که مدام در رفت و آمد هستند مانند کارمندان ،رانندگان تاکسی و.... یا افرادی که کوچکترین علایم بیماری از قبیل تب ،لرز یا سرفه داشته باشند بهتر است با مراجعه به آزمایشگاه های معتبر تست داده و بررسی دقیقی روی آنها انجام شود؛ هرچند که تست های مولکولی نیز در همان لحظه نشان می دهد که فرد بیمار مبتلا به بیماری است یا خیر. اما اگر جواب تست مثبت باشد باید به آن اعتماد کرد، زیرا تست مولکولی دقیقا ژنوم خود ویروس را هدف قرار می دهد و می توان گفت قطع به یقین درصد ابتلای فرد بالای 98درصد است، اما اگر جواب منفی باشد مفهوم آن عدم ابتلا به بیماری نیست بلکه عدم تشخیص است .
عضو هیات علمی گروه ژنتیک پژوهشگاه رویان در ادامه اظهار کرد: تستهای مولکولی یاPCR که تست اصلی تشخیص بیماری کرونا است، از نظر مولکولی به دنبال ویروس کرونا میگردند. اگر ما این تست را از ناحیه بینی بگیریم که میشود نازوفارنژیال، حساسیت آن حدودا 70 درصد است. البته شیوه نمونه گیری و نحوه صحیح انجام شدن آن از اهمیت بسزایی در پاسخ دهی برخوردار است. برای بالا بردن قدرت تست بهترین روش این است که حداقل دو نمونه به فاصله سه روز از فرد گرفته شود اگر حتی یک نمونه مثبت شود، باید جواب ابتلا به بیماری فرد را مثبت فرض کنیم.
وی عنوان کرد : البته باید گفت جواب تست از نحوه نمونهگیری پاسخ میگیرد. اگر نمونهگیری به درستی انجام نشود، جواب تست هم درست نخواهد بود؛زیرا ممکن است فرد در اوایل بیماری یا اواخر آن باشد و تعداد ویروسهایی که در ناحیه بینی و گلو وجود دارد، کم باشد. همین تعداد کم ممکن است باعث شود که تست مثبت نباشد دراین صورت نیز می گوییم جواب تست منفی کاذب یا تشخیص داده نشده است. در انتهای بیماری نیز همین طور است و امکان دارد تعداد ویروس در ناحیه کاهش پیدا کرده باشد و فقط ژنوم آن وجود داشته باشد.
مسوول آزمایشگاه تشخیص ویروس کرونا خاطرنشان کرد: اینها دستور العمل ها و راهنمایی است که در شرایط فعلی انجام می شود و ممکن است در شرایط غیر اپیدمی و پاندمی روش ها و آزمایش ها متفاوت باشد.
وی در پاسخ به اینکه آیا فردی که به بیماری کرونا مبتلا شده است مجدد به این بیماری مبتلا می شود یا خیر؟ گفت: هنوز شواهدی برای جواب به این سوال در دنیا وجود ندارد اما می توان گفت بر اساس تئوری ها وقتی ویروس جهش زیادی نداشته باشد و روبه ایزوله شدن برود و ابتلای افراد به همان ویروس ضعیف یا به اصطلاح ایزوله شده باشد، می توان اینگونه در نظر گرفت که فرد مجدد مبتلا به بیماری نشود اما به دلیل قرار گیری مان در دل اپیدمی شرایط بسیار متفاوت است و نمیتوان قطعی روی چنین موضوعی نظر داد.
عضو هیات علمی گروه ژنتیک پژوهشگاه رویان در پایان خاطرنشان کرد: عمده توصیه های ما این است که تاحد امکان افراد در خانه بمانند، نکات بهداشتی و ایمنی را رعایت کنید و به دستورالعمل ها نیز پایبند باشند.