مسوولیت وزارت صمت در حوزه "ماسک"/ قیمتگذاری "ماسک" در سازمان حمایت از مصرف کنندگان
مدیر کل امور تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو ضمن تشریح وضعیت تامین ماسک در کشور، گفت: روزانه بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار عدد ماسک در مراکز تشخیصی درمانی کشور مصرف می شود.
به گزارش سلامت نیوز ،دکتر سید حسین صفوی درباره وضعیت تولید و توزیع ماسک در کشور، گفت: طبق دستور اقای رییس جمهور، وزارت صمت در زمینه تولید و توزیع ماسک مسوولیت لجستیک را برعهده دارد. در عین حال بحث قیمت ماسک نیز مربوط به سازمان حمایت از مصرف کنندگان است. اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی نیز مصرف کننده ماسک است که در سطح مراکز درمانی توزیع می کنیم.
وی با بیان اینکه ما بر استانداردهای تولید ماسک نظارت داریم، افزود: بعد از مطرح شدن بحث کمبود ماسک در کشور با شیوع کرونا، واحدهای جهادی و صنعتی در کشور به صورت داوطلبانه در جهت تولید ماسک اقدام کردند. برای کنترل اینواحدها سامانه ای را جهت ثبت واحدهای تولید ماسک نیمه صنعتی مشخص کردیم که بر اساس خوداظهاری و دستورالعمل های اداره کل تجهیزات پزشکی ثبت شده اند. بر این اساس در حال حاضر بیش از ۳۰۰ واحد نیمه صنعتی تولید ماسک در کشور فعالیت می کنند که در سامانه ما ثبت شده اند. تقریبا دو سوم آن ها را بازرسی کردیم که برخی از آن ها آدرس اشتباه داشتند که از روی سامانه برداشته شدند و برخی هم استانداردها را رعایت نمی کردند که مجوزشان باطل شده است. سایر واحدها دارای مجوز هستند.
صفوی با بیان اینکه ماسکهای تولید شده اعم از صنعتی و نیمه صنعتی باید برچسب و شناسنامه داشته باشند، گفت: در صورتیکه هرگونه اشکال یا تخلفی در این واحدها وجود داشت، مردم می توانند به دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور اعلام کنند یا از طریق سایت Imed.ir گزارش دهند که حتما به این گزارش ها رسیدگی می کنیم.
مدیر کل امور تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو، گفت: روزانه بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار عدد ماسک در مراکز درمانی دولتی، نیمه دولتی، خصوصی نهادها و ارگان ها و تمام مراکز درمانی و تشخیصی مصرف می شود که این ماسک ها از طریق واحدهای صنعتی تامین می شود. بنابراین ماسک های صنعتی مجوز توزیع در مراکز درمانی را دارند، اما هنوز اجازه ای مبنی بر اینکه ماسک های تولیدی کارگاهی وارد مراکز درمانی شوند، نداده ایم. همچنین ماسک های صنعتی هم اجازه توزیع داروخانه ای ندارند و اگر در داروخانه ها توزیع شوند، غیرمجاز است. باید توجه کرد که توزیع اقلام حفاظتی صنعتی تحت کنترل وزارت بهداشت است و اگر در داروخانه و ... توزیع می شود، تخلف است که این موضوع را به وزارت صمت اعلام کرده ایم.
وی همچنین گفت: قیمت ماسک های صنعتی درب کارخانه ۷۰۰ تومان است و هنوز قیمت ستون دوم و سوم مصرف کننده را برای ماسک های صنعتی اعلام نکردیم. البته موضوع در سازمان حمایت از مصرف کنندگان مطرح شده و درخواست هایی دادند که اگر به ما قیمت اعلام کنند، طبق ضوابط آن ها را اجرا می کنیم. بنابراین اکنون ماسک های نیمه صنعتی که با مجوز و ضوابط مورد نظر اداره کل تجهیزات پزشکی تولید می شوند، در سطح بازار با مدیریت وزارت صمت عرضه می شوند.
صفوی با اشاره به برخی اخبار مبنی بر قاچاق معکوس ماسک به دلیل اختلاف قیمت، گفت: این موضوع را مبادی کنترلی در گمرکات باید مورد توجه قرار دهند. البته ما تاکنون گزارش رسمی در این باره نداشته ایم، اما به هر حال اختلاف قیمت ماسک در کشور ما نسبت به سایر کشورها زیاد است. با مکانیزم هایی مانند ثبت تولید و خرید مواد اولیه در سامانه ها، می توان این موارد را کنترل کرد. زیرا ظرفیت تولید کشور، میزان تولید مواد اولیه و... مشخص است و اگر وزارت صمت همکاری کنند و اطلاعات شرکت های تولیدکننده را به طور دقیق ثبت کنند، این موارد کاملا قابل محاسبه است تا قاچاقی رخ ندهد.
وی درباره وضعیت تامین ماسک نیز گفت: ظرفیت تولید ماسک در کشور زیاد است و مواد اولیه خوب در کشور داریم تا بتوانیم ماسک تولید کنیم. در عین حال طی چند ماه اخیر واحدهای تولید ماسک در کشور بسیار زیاد شدند. بنابراین با کمبود ماسک مواجه نمی شویم، اما بحث نظارت بر نحوه توزیع را باید به خوبی مدیریت کنیم.