خرده بافتهای کبدی در شرایط آزمایشگاهی تولید شد
محققان کشور خرده بافتهای کبدی را به عنوان مدلی برای بررسی سمیبودن داروها در شرایط آزمایشگاهی تولید کردند.
به گزارش خبرگزاری مهر ، کبد محل اصلی متابولیسم داروها در بدن است، به همین علت داروهای سمی بیشترین اثر را بر کبد دارند و یکی از علل ضایعات کبدی محسوب میشوند.
از این رو آزمایش سمی بودن داروها و اثر آنها بر کبد پیش از عرضه عمومی ضروری به نظر میرسد.
به منظور ایجاد مدلی قابل اتکا برای بررسی اثر داروها بر کبد انسان در شرایط آزمایشگاهی، محققان کشور پژوهشی طراحی کردند که طی آن خرده بافت کبدی ساخته شد.
این کار به وسیله همکشتی سلولهای رده کبدی با سلولهای بنیادی مزانشیمی و سلولهای اندوتلیال ورید نافی انجام گرفت.
نتایج این پژوهش که در مجله بینالمللی Tissue Engineering Regenerative Medicine به چاپ رسیده است نشان داد، خرده بافتهای ساخته شده در دوره کشت ۲۸ روزه دارای عملکرد هستند و فعالیتهایی مانند ذخیره گلوکز و جذب لیپوپروتئینها با دانسیته کم را انجام میدهند. علاوه بر این، ترشح آلبومین، فیبرینوژن و تولید اوره توسط این خردهبافتها صورت میگیرد.
در مقایسه با کشت دو بعدی، بیان ژنهای اختصاصی کبد و ژنهای درگیر در متابولیسم داروها در این روش کشت به شکل معنیداری بیشتر است.
همچنین مقایسه رفتار خرده بافتهای کبدی با سلولهای رده کبدی در کشت دو بعدی در مواجهه با داروها نشان داد، خرده بافتها حساسیت بیشتری به داروهای سمی برای کبد دارند.
در نهایت یافتههای این پژوهش نشان داد خرده بافتهای کبدی مدلی مناسب، ساده و قابل کشت در مقیاس زیاد برای بررسی اثر داروها بر کبد در شرایط آزمایشگاهی هستند.
این پژوهش توسط دکتر عباس پیریایی، سارا درخشان، دکتر علی بیدمشکیپور، دکتر حسین بهاروند و همکارانشان در دانشگاه رازی کرمانشاه، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و پژوهشگاه رویان به نتیجه رسیده است.