اخبار : آخرین یافته‌ها از جهش ویروس کرونا در ایران

آخرین یافته‌ها از جهش ویروس کرونا در ایران

مجری طرح ردیابی ژنتیکی ویروس کرونا در ایران گفت: طی ۵ ماه اخیر چندین جهش ویروس کرونا در نمونه‌های ایرانی دیده شده است و این جهش‌ها همواره در حال افزایش هستند.


دکتر محمدعلی ملبوبی معاون فناوری پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در گفتگو با خبرگزاری مهر اظهار داشت: تعداد جهش‌های ویروس کرونا  با فراوانی بیش از ۵ جهش در هر مکان ژنی ویروس از دو ماه پیش تا کنون از ۲۸ مورد به ۳۵ جهش در ۲۰۳ نمونه بیمار ایرانی رسیده است.

مجری طرح ردیابی ژنتیکی ویروس کرونا  در ایران با بیان اینکه بیش از نیمی از این جهش‌ها اختصاصی ایران بوده‌اند، گفت: از این تعداد، ۲۵ جهش موجب تغییر در توالی پروتئین‌ها شده که نیازمند بررسی دقیق‌تر است.

نایب رئیس انجمن بیوتکنولوژی ادامه داد: از جمله جهش «Val۳۷۸Ile در ژن NSP۲» در ۷۸ درصد نمونه‌ها و «جهش Leu۳۶۰۶Phe در ژن NSP۶» در ۶۰ درصد نمونه‌ها دیده شده که یافته قابل توجهی هستند.

م لبوبی خاطر نشان کرد: جهش «Ser۳۳Arg» در پروتئین نوکلئوکپسید که در پاسخ ایمنی بدن نقش دارد، در ۳۰ درصد نمونه‌های ایرانی دیده شده و جالب این است که تا کنون در سایر کشورها گزارش نشده و می‌توان گفت جهش اختصاصی ایران است.

مجری طرح ردیابی ژنتیکی ویروس کرونا  در ایران عنوان کرد: جهش «Asp۶۱۴Gly در ژن Spike» که جهشی رایج در اروپا است در ۲۴ درصد نمونه‌های ایرانی از فروردین ماه ۹۹ نیز گزارش شده است.

وی در ادامه تاکید کرد: جهش‌ها اغلب باعث تغییر اساسی نمی‌شوند ولی رصد آنها به صورت مداوم امری ضروری است.

ملبوبی خاطر نشان کرد: البته تعداد کل جهش‌های شناسایی شده بیشتر است اما به دلایلی مانند خطای نمونه برداری و توالی‌یابی و وجود جهش‌های مختلف در حین تکثیر در بدن میزبان، ما فراوانی وجود بیش از ۵ جهش در یک مکان ژنی را به عنوان شاخص جهش یک ژن در جمعیت در هر مرحله از آنالیز گزارش می‌کنیم.

به گفته وی از آنجا که ویروس برای تکثیر به بدن میزبان نیاز دارد، سرایت و تکثیر و در نهایت استقرار در هر جمعیتی با میزان رفت و آمد افراد جامعه با هم ارتباط مستقیم دارد. هرچه تجمع افراد با ویروس‌های جهش یافته در جامعه بیشتر باشد، احتمال کاهش شدت شیوع بیماری دیرتر اتفاق می‌افتد.

وی اضافه کرد: با توجه به نتایج به دست آمده، مهمترین راه حل پیشنهادی با توجه به جهش‌های مشاهده شده در ایران، کاهش توزیع و اختلاط جهش‌ها در بین جمعیت‌های مختلف است. این مهم از طریق کاهش ارتباط انسان‌ها با یکدیگر به صورت استفاده از ماسک، حفظ فاصله اجتماعی و عدم مسافرت امکان پذیر است.

ملبوبی تاکید کرد: یافتن ارتباط میان جهش‌های شناسایی شده با شدت سرایت و ابتلا به این بیماری از موضوعاتی است که نیاز به بررسی عمیق‌تری دارد.

وی ادامه داد: تیم پژوهشی در پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری آمادگی خود را جهت ادامه این پژوهش در جهت بررسی جنبه‌های مختلف جهش‌های گزارش شده بر شدت سرایت و ابتلا، اثر گذاری داروهای کاندید و ارائه مدلی جهت پیش بینی موارد مشابه یا استفاده در مدیریت همه گیری این بیماری را در صورت فراهم کردن شرایط همکاری با مراکز مختلف از طرف دستگاه‌های ذیربط را اعلام می‌دارد.