اخبار : واکسن کرونای mRNA سال آینده در ایران عرضه می شود

واکسن کرونای mRNA سال آینده در ایران عرضه می شود

یک شرکت دانش بنیان ایرانی که در زمینه واکسن کرونا اقدام کرده در صدد است که واکسن بر پایه mRNA را به تولید انبوه برساند.


به گزارش خبرگزاری مهر، وحید خدامی مدیر یک شرکت‌ دانش بنیان در مرکز رشد دانشگاه تهران امروز در وبینار «بررسی وضعیت تولید واکسن کرونا در کشورها و ارائه توانمندی کشور ایران در تولید آن» که به صورت آنلاین در فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شد، گفت: در این شرکت به مدت ۳ سال است که در زمینه RNA های پیام رسان فعال هستیم اما قبل از آن در خارج کشور به مدت ۱۵-۱۰سال در زمینه RNA ها با همسرم در امریکا فعالیت می کردیم.

وی افزود: به دلیل آشنایی با شرکت‌های «بیو انتک» و «مادرنا» درباره واکسن سازی با تکنولوژیRNA در این شرکت با هزینه شخصی شروع به کار کردیم.

محقق ایرانی بازگشته به کشور با بیان اینکه  بعد از بازگشت به ایران به مراکز مختلف در این زمینه پروپوزال‌هایی را ارائه کردیم، گفت: متاسفانه این پروپوزال‌ها با اقبال مواجه نشدند.

خدامی با بیان اینکه برای بازگشت سرمایه به موضوع  واکسن‌ سرطان با این تکنولوژی تمرکز کرده‌ایم، گفت: با شیوع کرونا ویروس درچین، بالافاصله شرکت‌های داروسازی دنیا اعلام کردند که می توانند در عرض ۴۰ روز واکسن کرونا را تحویل بدهند.

وی با بیان اینکه با وجود مخالفت ها، این روش برای ساخت واکسن در دنیا به کار گرفته شد، ادامه داد:  واکسن شرکت مادرنا ظرف ۴۲ روز تولید شد، در مدت ۲۰ روز FDA تایید کرد و پس از ۶۳ روز از شناسایی ژنوم ویروس ووهان چین، واکسن مادرنا به اولین نفر تزریق شد.

این محقق  با اشاره به چالش‌های این تکنولوژی گفت: این واکسن باید در دمای پایین نگهداری شود البته این چالش ها برطرف شدنی هستند به طوری که در یک سمپوزیوم آمریکا اعلام شد به زودی یخچالی تولید می شود و می توان این نوع واکسن را در یخچال نگهداری کرد.

وی افزود: همچنین قیمت این واکسن نیز از چالش ها بود که آن هم در مقیاس بالا ارزان خواهد شد.

خدامی بیان کرد: ما از ۳ سال گذشته  در این زمینه تحقیق خود را آغاز کردیم ولی این بیم وجود دارد که ممکن است در سال‌های آینده اتفاقات دیگری رخ دهد و واکسن‌ها برای کرونا با پلتفرم‌های مختلف تولید یا تامین شود.

وی ادامه داد: سیاستگذاران وضعیت استراتژیک کنونی را حتما مد نظر قرار دهند. علاوه بر این، انعطاف پذیری واکسن mRNA با سرعت بالا سازگار می شود.

این محقق اظهار داشت: اوگور شاهین گفته که این واکسن در برابر ویروس انگلیسی جواب می دهد اما اگر جواب ندهد احتمالا بتوانیم ۶ هفته ای واکسن برای آن تولید کنیم.

خدامی با بیان اینکه از لحاظ ایمنی و رفع مشکلات در این روش، می توانم بگویم که حل شدنی هستند، گفت: در طرح خود وارد مراحل خوبی شدیم، با حمایت‌های معاونت علمی، ۱۱ حوزه مختلف را تولید کردیم.

وی تأکید کرد: ما می توانیم موتاسیون های شایع را به محض تایید تولید کنیم و در خط تولید بیاندازیم.

این محقق با تاکید بر اینکه در سال آینده این واکسن بر پایه mRNA به همراه تیمی متشکل از نخبگان ایرانی به تولید می‌رسد و عرضه خواهد شد، گفت: در هر صورت باید این روند مورد حمایت دولت و حکومت قرار گیرد.

دکتر احمد کریمی رئیس هیات مدیره یک شرکت تولیدکننده دارویی نیز در این برنامه گفت: پلتفرمی که در این شرکت برای تولید واکسن کرونا آغاز کردیم بر پایه ویروس غیرفعال بوده است.

رئیس هیات مدیره این شرکت تولیدکننده دارویی با بیان اینکه در حال حاضر تمام فازهای پیش بالینی پس از فاز حیوانی این طرح انجام شده است، گفت:  اکنون پرونده برای اخذ مجوزها در سازمان غذا و دارو در حال بررسی است.

کریمی عنوان کرد: از آنجایی که بستر آزمایشگاه سطح ایمنی ۳ را داشتیم، خوشبختانه توانستیم پارامترها برای تولید واکسن را رعایت کنیم.

وی با اشاره به اینکه حیوان خانه سطح ایمنی ۳ در این شرکت وجود دارد، افزود: همه پارامترهای مربوط به راه اندازی سایت تولید واکسن کرونا بر اساس آزمایشگاه سطح  ایمنی ۳ در این شرکت رعایت شده است.

رئیس هیات مدیره این شرکت تولیدکننده دارویی با اشاره به اینکه  همه پلتفرم های واکسن به آزمایشگاه سطح  ایمنی۳ نیاز دارند، عنوان کرد: حتی توانستیم سطح ۳سیار را بسازیم و امکان در اختیار قرار دادن در سراسر کشور برای محققان را داریم.

کریمی گفت:  در حال حاضر دو نمونه  آزمایشگاه سطح ایمنی ۳ را  ساخته ایم و در اختیار مراکز تحقیقاتی قرار داده ایم و امیدواریم که پس از اخذ مجوز  مراحل تست بالینی این واکسن را انجام دهیم.

وی تاکید کرد: در دنیا  مرسوم است که واکسن ها و محصولات دارویی را در مرحله تحقیقات پیش خرید می کنند، از این رو با یک شرکت بیمه صحبت هایی داشته و قراردادی مبنی بر این پیش‌خرید منعقد کرده ایم.

 نماینده وزارت دفاع گفت: در حال حاضر وزارت دفاع حدود یک میلیون دُز واکسن کرونا را با این شیوه از شرکت تحت حمایت خود پیش فروش کرده است.