اخبار : طراحی تست خون برای تشخیص زودهنگام سرطان/ درمان بر اساس ژنتیک فرد

طراحی تست خون برای تشخیص زودهنگام سرطان/ درمان بر اساس ژنتیک فرد

محققان کشور در یک پروژه ای درصدد هستند تا با تست خون، به تشخیص بیماری سرطان بپردازند و درمان شخصی را از این طریق آغاز کنند.


زهرا محمدزاده دکتری ژنتیک مولکولی از دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با خبرگزاری مهر اظهار داشت: به تازگی توانستیم در زمینه تشخیص سریع سرطان و تشخیص عود این بیماری تحقیقاتی را به نتیجه برسانیم.

وی با بیان اینکه سرطان از جمله بیماری‌هایی است که به راحتی تشخیص داده نمی‌شود و گاهاً رشد تومور در بدن بیمار به حدی می‌رسد که شاید برای درمان دیر شده باشد، خاطر نشان کرد: بنابراین درصدد بر آمدیم تا با یک ازمایشی این بیماری را تشخیص دهیم و به درمان شخصی آن بپردازیم.

وی خاطر نشان کرد: بر این اساس، تست خونی را طراحی کردیم که طی ۵ تا ۱۰ روز می‌توانیم تشخیص بدهیم سرطان پیشرفت می‌کند یا خیر.

محمدزاده با بیان اینکه چنین تستی در کشورهای خارجی انجام می‌شود، گفت: چون این فناوری در ایران جدید است و هنوز جای کار دارد تاکنون از تست خون برای تشخیص بیماری استفاده نشده است؛ ضمن اینکه نمونه گیری برای تشخیص سرطان هم طی پروسه‌ای به کشورهای خارجی ارسال می‌شود تا نتیجه بعد از مدتی طولانی مشخص شود. این روش برای فردی که آسیب دیده و بدن به صورت کلی ضعیف شده، سخت و دشوار است.

به گفته این محقق، در تست خونی که طراحی کردیم از فناوری خاصی استفاده می‌شود که می‌توان به واسطه آن، ژنوم بیمار را بددست بیاوریم و بعد از تولی یابی اقدام به درمان کنیم.

وی با اشاره به مزیت استفده از تست خون برای تشخیص بیماری سرطان گفت: این روش در مدت زمان کوتاه با هزینه کمتری انجام می‌شود و می‌توان درمان را بر اساس ویژگی‌های ژنتیکی هر فرد انجام داد. در واقع این به نوعی یک پزشکی شخصی است که بر اساس موتاسیون‌های ژنی، هر فرد درمان می‌شود.

این محقق ادامه داد: یکی از دلایلی که ممکن است سرطان برگردد این است که درمان‌ها در بین بیماران مشترک است و در اکثر مواقع یک روش درمانی بر روی همه بیماران جواب نمی‌دهد. از این رو بکارگیری چنین روشی می‌تواند مؤثر باشد. همچنین از این روش نیز می‌توان برای غربالگری نیز استفاده کرد.

محمدزاده با بیان اینکه قرار است تست‌های بالینی را آغاز کنیم، گفت: در واقع منتظر جذب سرمایه و سرمایه گذار هستیم تا این کارآزمایی را آغاز کنیم و به زودی بتوانیم از چنین روشی برای تشخیص و عود بیماری بهره ببریم.

وی اضافه کرد: از دیگر مزیت‌های چنین روشی می‌توان به استفاده از درمان‌ها در انواع سرطان‌ها اشاره کرد.