چراغ سبز صادرات به تولیدکنندگان دارو/ایجاد ذخایر استراتژیک دارو برای جلوگیری از کمبودهای مقطعی
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اینکه دومین راه تجارت بعد از نفت، داروست، گفت: به همه کارخانهها تاکید کردیم که هرچقدر تولیدات را افزایش دهند ما اجازه صادرات هم به آنها خواهیم داد
به گزارش ایفدانا، دکتر بهرام عین اللهی در نشست خبری امروز خود با رسانه ها با تاکید بر اینکه طرح دارویاری، طرح بسیار مهمی بود که سال قبل انجام شد، گفت: قیمت دارو با ارز نیمایی مطرح شد و مقرر شد یارانه دارو به مردم داده شود و قرارگاه دارویی نیز تشکیل شد. با اجرای این طرح، پیشرفت نسخه الکترونیک به ۹۸ درصد رسید و سیستم HIS بیمارستانی نیز به روز رسانی شد.
وی درخصوص صادرات دارو و تجهیزات پزشکی نیز تصریح کرد: یکی از مشکلات ما این است که به میزان دانشی که در کشور داریم، تولیداتی در این زمینه نداریم و تولید مناسب با توان نیست. ما تنظیمگر هستیم و خودمان کارخانه تولیدی نداریم. ۶۰ درصد تولیدات در بخش دولتی و ۴۰ درصد هم در مراکز خصولتی است. کار مهم این است که بتوانیم تسهیلاتی ایجاد کنیم تا دانشمندان در حوزه تولید دارو کار کنند. دومین راه تجارت بعد از نفت، دارو است. در برخی استانها حتی یک مرکز تولید دارو نداریم و اخیرا در نشستی به همه استانها گفتیم که برای راهاندازی خط تولید دارو آمادگی کمک به آنها را داریم. به همه کارخانهها تاکید کردیم که هرچقدر تولیدات را افزایش دهند ما اجازه صادرات هم به آنها خواهیم داد.
وزیر بهداشت در این باره افزود: یکی از سیاستهای دیگر ما ایجاد ذخایر استراتژیک است که برای جلوگیری از بروز کمبود مقطعی دارو ضروری است. اقدام دیگر ما درحوزه داروهای پیشرفته است که گران هستند و در این رابطه هم شرکتهای دانش بنیان ورود کردهاند.
دکتر عیناللهی درباره آثار تحریمها در تامین دارو نیز بیان کرد: تحریم یک تیغ دو لبه است که از یک سو سبب شد تا دانشمندان ما به فکر تقویت اقدامات بیافتند تا پیشرفت کنیم به شکلی که وسایلی تولید کنیم که قبل از تحریم نداشتیم و حتی امکان صادرات آنها هم به وجود آمد اما از طرف مقابل مشکل تامین دارو هم وجود داشت و در گزارش نماینده حقوق بشر سازمان ملل هم این موضوع اعلام شد که تحریمها حرکتی ناجوانمردانه است. ما از طرق مختلف سعی در کنار زدن تحریمها و تامین وسایل و دارو داریم و از دو کشور چین و هند هم ممنون هستیم که به ما کمک کردند. علم پزشکی فقط در اختیار چند کشور محدود نیست و ما میتوانیم با مشارکت علم خود را ارتقا دهیم.
۱.۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی برای دارو
وزیر بهداشت درباره وضعیت ذخایر دارویی در کشور نیز تصریح کرد: هماهنگی خوبی در دو ماه اخیر انجام شده است. یک و نیم میلیارد دلار ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی را به تصویب رساندیم و این کمک میکند تا مشکلات رفع شود. ۱۲ هزار میلیارد تومان هم سازمان برنامه اخیرا به دارو اختصاص داد و حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان هم بانک مرکزی برای تسهیلات مصوب کرد. برای اینکه با کمبود مواجه نشویم مهم ترین کار ایجاد ذخایر استراتژیک است که کمبود مقطعی جبران شود. این نوع از کمبودها همواره امکان رخ دادن دارند ولی ما استرانژی تامین منابع داریم و در مجلس هم بحث ۹ درصد ارزش افزوده برای مواد اولیه وارداتی به صفر رسید و در جلسه سران هم ۴ درصد عوارض گمرکی به یک درصد تقلیل یافت.
رسمیت داروهای ایران در تاجیکستان
دکتر عیناللهی درباره اقداماتی که در زمینه صادرات دارو انجام شده است، گفت: یکی از موفقیتهای جمهوری اسلامی در زمینه سلامت بوده است و اکثر کشورهایی که میزبان ما بودند به این موضوع اقرار کردند و پیمانهای مختلفی با ما در حیطه صادرات دارو هم داشتند. در زمینه تجهیزات پزشکی و دانشبنیان هم آماده همکاری هستیم. یکی از تفاهم نامهها در بحث تبادل استاد و دانشجو بوده است که مشابه کاری که در دانشگاه سبطین عراق انجام شد در سایر نقاط هم انجام شود. از سوی دیگر تاجیکستان داروهای مارا به رسمیت شناختند و بروکراسیهایی را لغو کردند. در بحث مدیران نظام سلامت یک موسسه آموزشی بینالمللی داشتیم که دوستان تاجیکستان مشتاق به همکاری بودند.
انتشار دارونامه کشور پس از ۶ سال
وی خاطرنشان کرد: دارونامه کشور نیز در این مدت بعد از ۶ سال بروز شد و به فهرست دارویی ایران ۳۰ مولکول اضافه شد و در عین حال اولین دارونامه سنتی کشور هم انتشار یافت. یکی دیگر از موفقیتها نیز داشتن سامانه برخط قیمتگذاری دارو است تا قیمت دارو در تمام داروخانهها یکسان باشد./