اخبار : سازمان غذاودارو و گرفتاری آزمایشگاه ها در گرداب کیت های مورد نیاز

سازمان غذاودارو و گرفتاری آزمایشگاه ها در گرداب کیت های مورد نیاز

به گزارش آیمد۹۰ شش ماه از تکیه زدن جلال غفارزاده بر مسند مدیرکل اداره تجهیزات پزشکی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت گذشته است و در این مدت شاهد بودیم که غفارزاده توانسته مهره‌های خود را درست و به موقع حرکت دهد و سعی کرده سکان کشتی شکسته اداره تجهیزات را در دست بگیرد.اما وضعیت تامین کیت های مورد نیاز آزمایشگاه های طبی هنوز به شرایط مناسبی نرسیده است. خبرگزاری آنا به قلم زهرا اردشیری، اقدام به بررسی وضعیت کیت های آزمایشگاهی نموده و مهمترین معضلات این حوزه را مورد واکاوی قرار داده است.


چرا قاچاق کیت آزمایشگاهی؟

به نظر تأمین‌کنندگان (تولید کننده و وارد کننده) کیت‌های آزمایشگاهی موجود در بازار از سال قبل تأمین شده است و امسال به دلیل عدم تخصیص ارز و کاهش بودجه وضعیت تأمین اصلا مناسب نیست و بعید نیست در چند ماه آینده با مشکلات جدی در رابطه با تجهیزات پزشکی و اقلام آزمایشگاهی روبه رو شویم و سؤال اینجاست که درست زمانی که وقت تأمین بازار است، چرا اداره تجهیزات پزشکی اقدامی انجام نمی‌دهد؟

آن‌ها معتقدند وقتی تعرفه آزمایشگاه‌ها و کیت‌های آزمایشگاهی در مقایسه با سال گذشته افزایش نداشته است، تأمین‌کننده ترجیح می‌دهد به قاچاق روی بیاورد و به همین دلیل کیت ۵۰۰ هزار تومانی با مبلغ ۵ میلیون تومان به دست آزمایشگاه می‌رسد یا اینکه مدیر آزمایشگاه ترجیح می‌دهد، کیت‌های نزدیک به تاریخ انقضا را با مبلغ ارزان‌تر از کشور‌های همسایه خریداری کند.

قیمت کیت یک میلیونی ۱۸ میلیون شده است

در گفت‌وگوی خبرنگار آنا با رؤسای ۱۱ آزمایشگاه برتر کشور در شهر‌های مختلف در خصوص وضعیت تأمین کیت‌های آزمایشگاهی و تغییر قیمت آن‌ها در یک سال گذشته، مشخص شده است که آن‌ها مهمترین عوامل گران شدن قیمت کیت‌ها را عدم تخصیص ارز آزاد برای واردات کیت‌های آزمایشگاهی، افزایش هزینه‌های گمرکی، افزایش قیمت کیت‌های داخلی، افزایش هزینه دستگاه‌ها، وضعیت برجام و کاهش ارز ترجیحی دانستند.

به اعتقاد یکی از اعضای انجمن‌های آزمایشگاهی تهران، درست است که هنوز بخشی از کیت‌ها با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می‌شود؛ اما تفاوتی بین قیمت کیت‌هایی که با تعرفه و ارز نیمایی وارد می‌شود وجود ندارد. به گفته وی از آنجایی که سیاری از شرکت‌ها برای واردات کیت با مشکل چرخه تأمین ارز برای واردات مواد اولیه رو به رو هستند. چون بسیاری از کیت‌های ساخت داخل با مواد اولیه وارداتی تولید می‌شوند و مواد اولیه با قیمت‌های بالاتر به کشور وارد می‌شوند بنابراین قیمت تمام شده کیت‌های داخلی نیز به طور بسیار چشمگیری افزایش پیدا کرده است.

تمامی رؤسای آزمایشگاه‌ها به اتفاق معتقدند که وضعیت کیت در حال حاضر بسیار بد یا حتی افتضاح است و در مواردی هم کیت‌های مورد نیاز یافت شوند با قیمت‌های بسیار بالا توسط آزمایشگاه‌ها خریداری می‌شوند.

مدیران آزمایشگاه پیوند نیز معتقد هستند تا پیش از برجام واردات کیت‌های آزمایشگاهی بسیار خوب و راحت انجام می‌شد؛ اما زمانی که در مسیر برجام سنگ‌اندازی شد نه تنها واردات به طور چشمگیری کاهش پیدا کرد؛ بلکه همان میزان اندک نیز با قیمت‌های بالا خرید و فروش شد.

مدیر آزمایشگاه عماد نیز معتقد است با کاهش میزان ارز ترجیحی حتی شرکت‌های مادر که نماینده شرکت‌های آلمانی و … بودند نیز با مشکل تأمین کیت رو به رو شدند؛ البته این آزمایشگاه که از مشتری شرکت‌های تولیدکننده داخلی است، در این خصوص گفت: به دلیل افزایش عوارض گمرکی مجبور شده تا ۱۰ درصد قیمت کیت‌های خود را افزایش دهد وی مجددا تاکید کرد وضعیت کیت‌های آزمایشگاهی در کشور بسیار بد است.

یکی از رؤسای آزمایشگاه‌ها نیز با بیان اینکه سال گذشته یک کیت را یک و نیم میلیون تومان خریداری کرده است؛ اما امسال همان کیت را ۱۸ میلیون تومان خریداری می‌کند، اعلام کرد که حاضر است اسناد مربوط به این خرید را ارسال کند و نشان دهد قاچاق کیت‌های آزمایشگاهی نمی‌تواند بی‌دلیل باشد.

ناآگاهی برخی مسئولان از مسئولیت خود

رئیس آزمایشگاه فردا نیز با بیان اینکه وضعیت تأمین کیت اصلا خوب نیست، بیان کرد: عامل اصلی آن عدم مدیریت درست در بخش‌های دولتی و ناآگاهی برخی مسئولان از مسئولیت خود است.

وی تأکید کرد: برخی از شرکت‌های برند نیز به دنبال سود خود هستند. به عنوان مثال در سیاست‌های وزارت بهداشت برای واردات کیت نیازسنجی انجام نمی‌شود.

رئیس آزمایشگاه نور تهران نیز با بیان اینکه قیمت کیت‌های آزمایشگاهی در یکسال گذشته چندین برابر شده است، اضافه کرد که این افزایش قیمت چندین بار در سال اتفاق می‌افتد.

وی تأکید کرد: دستگاه‌هایی با برند‌های معروف به خاطر نبود کیت‌های مورد نظر خاموش هستند.

همچنین به گفته رئیس آزمایشگاه‌ها پاتوبیولوژی مرکزی نیز بعضی از شرکت‌های واردکننده متاسفانه نمی‌توانند کیت‌های مورد نیاز خود را تأمین کنند؛ چراکه به میزان کافی ارز به آن‌ها تعلق نمی‌گیرد.

رئیس آزمایشگاه پارسه نیز بیان کرد بسیاری از شرکت‌های تأمین‌کننده کیت‌های آزمایشگاهی تخصصی دچار در تأمین کیت‌های خود با مشکل روبه‌رو هستند؛ اما از آنجایی که ارز مورد نیاز به این شرکت‌ها تعلق نمی‌گیرد در عوض جنس قاچاق در بازار با قیمت‌های بسیار بالا برای خرید وجود دارد.

یکی از رؤسای آزمایشگاه‌ها که نمی‌خواست نام آزمایشگاه فاش شود نیز اعلام کرد: بسیاری از شرکت‌ها با دریافت ارز به جای واردات کیت به واردات کالا‌های قاچاق دیگر روی آورده‌اند و به جای اینکه کیت وارد کنند برای نفع بیشتر کالای دیگر را به صورت قاچاق وارد می‌کنند.‌

نمی‌توانیم با مسئولان زبان مشترکی پیدا کنیم

حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه آموزش و بهداشت خبرگزاری علم و فناوری آنا با بیان اینکه اعلام وضعیت بحرانی تجهیزات پزشکی و دارو فقط می‌تواند مردم را نگران کند، گفت: متأسفانه در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی دچار مشکلات جدی هستیم و متأسفانه با مسئولان در این دولت نتوانسته‌ایم زبان مشترکی برای حل مشکل پیدا کنیم.

وی افزود: مشکلات و کمبود‌ها در حوزه تجهیزات پزشکی جدی است و این موضوع باعث نگرانی اعضای کمیسیون بهداشت نیز شده است.